A Plitvicei-tavak

A torendszer ket reszre van osztva, a ketto egyutt felnotteknek jo egy napos tura, ugyhogy most az also tavakat valasztottuk.

A tavak tenyleg nagyon szepek, de az infrastruktura egyszeruen nincs felkeszulve ennyi latogatora es mi meg szerencses idopontban, egeszen koran reggel jottunk. Korbe kis jarda van, ami gyakran fabol epult es colopokon all a kicsit mocsaras volgyben. Ez eppen olyan szeles, hogy az egy sor bameszkodo mellett nehezen mennek el a tobbiek.A gyerekek nagy oromere nagyon sok halat lattunk.Igazibol szinte mindenhol domolykokat latni, a legtobb kicsi, talan 10 deka koruli, de azert lattunk szep nagyokat is. A halhelyzet erdekes, mert a sebes pisztrang ket alfaja volt jellemzo, aztan reszben emberi beavatkozassal sikerult betelepiteni a domolykot, a vorosszarnyu-keszeget, a tavi szajblingot es ahogy nem sokkal lejjebb latni lehet majd, a csuka is megjelent mar. Igazibol az osszes kep ugyanugy nez ki, de attol meg tok szepek :-).
Itt eppen a gyerekcsapat megszallja a dombokat. Kisebbek a kisebbiket, nagyobbak a nagyobbikat.

Veronika kulonosen elvezte a sziklat, talalt is rajta egy szokasos kort es korbe-korbe maszkalt.

Megint szep kek, feher meszko, zold fak.
Ott all a kis csuka az agak kozott.A tavakat latvanyos vizesesek kotik ossze.A leirasok szerint a terjedo zold novenyzet segiti elo az uj halfajtak megjeleneset (az emberen kivul). Mondjuk biztos csendesebb a folyas es ivohelyek is letrejonnek.
Ujabb kis vizeses.Ez az egyik kozbelso to, szep a nehany meteres szinteses a felso vegen.
Ez a nagy to mar, ezen kozlekedik a nehany darab nagyobbacska hajo, amivel a nemzeti park felso allomasaig lehet menni. Itt a kikoto. Eddig kb. ket es fel oras setauton nem volt egyetlen wc vagy szemetes sem. A hajo mellett is hirtelen tele volt a viz kicsi domolykokkal.A felso tavak most kimaradtak, pedig ahogy nezem azok is szepek lehetnek. A hajout viszont pont jol jott a gyerekkel, mert mindenki pihenhetett fel orat.Aztan mar csak egy borzalmas visszaut volt hatra ilyen hazi keszitesu ket utanfutos Unimog-buszokkal. Egy ajto volt rajtuk es nem volt legkondi. Tiszta Balkan. Budos, szuk, meleg, fujj. Ket ilyen Dotto kisvonat minosegi ugrast hozhatna. Vagy ha inkabb fognanak ket szolo legkondis buszt es ide-oda mennenek az also es a felso bejarat kozott, mert ez a nyomorult Unimog csak felutig vitt minket, utana meg le kellett gyalogolni a parkoloig. Nem volt vicces.Persze igy legalabb felulrol is csinalhattunk nehany szep kepet.

Trackback

1 hozzászólás

  1. anyus, apa @ 2017-09-27 17:22

    Nagyon szép valóban. 🙂