Junius elejen vegre elmehettem az ICS-CERT osztalyteremben tartott (nem-internetes) tanfolyamra. Mar csak valahogy el kellett jutni a vilag vegere, Idaho Fallsba. Egy szeptemberi tanfolyamon volt kanadai oktatom, na o Winnipegben lakik, azt mondta, hogy nem a vilagvege, de mar latszik onnan. Na, azert Idaho Falls is nagyon kozel van ehhez.

Szerencsere a hosszu ut miatt sikerult elernem, hogy business classon repuljek megint, ugyhogy az Oslo-Koppenhaga nyomort leszamitva (tenyleg az volt, az elso sorban ultem, ahol mar szukul a gep es mind a harom ulesen ultunk, amikor a mellettem ulo amerikai srac megerkezett, kulon bocsanatot kert es kicsit mergelodott rajta, hogy ez business?? — amugy sajnos nem, a SAS Plus tenyleg nem az) ilyen kellemes korulmenyek kozott mehettem:

Ami a legjobb, hogy senki sem er az emberhez. Sajat tered van a gepen, nem nez, nem szuszog, nem onti az oledbe a narancslevet senki. Persze az is tok jo, hogy sikba lehet csusztatni az ulest es nagyokat aludni. A kis fedel alatt pedig mindenevo 110-220-as, barmivel kompatibilis dugalj van, ugyhogy kenyelmesen lehet mindent tolteni).

A helyen kivul persze a ellatas is eleg mas itt a gep elejeben, az a jo, hogy nem kell kulon tartalekkajat vinned, mert egyszeruen eleg, amit adnak. A kifele uton az eloetel fustolt laposhal, belszin grillezett zoldseggel plusz sajttal, gyumolcsok es belga csoki volt az ebed.

Szoval az ebed utan kellemes alvas, aztan megerkeztunk Torontoba. Itt volt 5.5 oram a Salt Lake-i gepig, ugyhogy kicsit megneztem a varost. A repuloteret “gyorsvasut” koti ossze a varoskozponttal, kb. 60 km/h-as atlagot megy. Kicsi iker-dizelmotorkocsi, itt a lenti kep bal oldalan, az aranyszinu. Amugy ez Toronto kozponti palyaudvara, nem egy szep hely.

Szoval Torontoban odafele uton a vasutmuzeumot szerettem volna megnezni, de mivel ugyis a varoskozpontban volt, ezert meg nehany dolog belefert pluszban, peldaul a CN torony. Ez Toronto jelkepe, tobb, mint 500 meter magas. Eloszor a normal kilatoszintre mentem, mar innen is nagyon szep a kilatas. Toronto is az amerikai varosokra jellemzo modon epul fel: 10 km-ek 1-2 emeletes hazikokkal, aztan hirtelen kozepen kinonek a toronyhazak.

Bal oldalon mar az Ontario-to csucske latszik. A Nagy-tavak nekem nagyon tetszenek: gyonyoru tiszta edesviz, a meretuk miatt gyakorlatilag kis beltengerek, tetszik. A deli reszeken meg a nyar is eleg meleg ahhoz, hogy furodni is lehessen bennuk.

Ritkan van ilyen, de valahogy csunyan vagja ki a sajat helyet a vasuti vaganyok csoportja a varosbol. Csodalom, hogy nem raktak mar le valami alagutba, vagy nem fedtek be parkkal.A varos masik reptere, ide csak kicsi gepek jonnek, viszont kozvetlenul a varoskozpont mellett van, csak egy kicsit kell hajozni, leginkabb a London City repuloterre emlekeztetett, bar annak azert nagyobb a forgalma.Eppen baseballmeccs volt, kicsit meg is ijedtem, amikor elindultam vissza a repterre, mert akkor jottek ki ok is a stadionbol, tartottam tole, hogy nem ferek fel a vonatra, de szerencsere a repterre nem jottek tul sokan.Aztan ez a masik celpont, a vasutmuzeum a torony melletti korfutohazban. Innen meg egesz igeretes volt, de oszinten: sajnos ez nem erte meg. A kiallitas nulla, a kiallitott gorduloallomany nulla. Egyedul a parkot felderito kerti vasut erhet valamit, ha az ember eppen gyerekekkel van.Ez mar a torony teteje, a SkyPod. Ez meg 100m-el a kilatoszint felett van, erdekes, kisebb a tomeg, de magahoz a latvanyhoz mar nem sokat ad.  A tavon sok kishajo megy folyamatosan, persze ez egy szep nyari nap volt 30 fok koruli meleggel, ezzel egyutt, el tudom kepzelni, hogy az ev jelentos reszeben sokan vitorlaznak itt.A toronyrol nem igazan lehet ilyen kozelrol jo kepet csinalni, de szoval eleg magas :-).Ez meg a varoskozpont a torony aljabol. Ott a vasutmuzeum, itt meg azt hittem, hogy erdekes lesz.Aztan sajnos kiderult, hogy a korfutohaznak csak ketto allasat hasznaljak, a tobbiben etterem, rendezvenyterem, sorfozde van. Az osszes vasuti jarmu a szabad eg alatt all, ennek megfelelo az allapotuk is. A piros orru EMD-dizel pedig csak egy makett, csak az orr van odaepitve.Azert ritkan latni igy vonatokat toronyhazakkal a hatterben, kicsit idegenek is ebben a kozegen.Eleg rossz allapotban vannak.Ez szerintem mar nemsokara ossze is roskad.Az a kics buborek a kep tetejen a SkyPod, a torony betonbol epult reszenek a tetejen ul, felette mar csak az acelszerkezetek vannak, amik az antennakat tartjak (es persze hozzacsalnak meg 100 metert a torony magassagahoz).
A varos amugy tenyleg a szabvany eszak-amerikai nagyvarosok mintajat koveti, szeles utak, uj hazak, uj parkok. Lementem a partra is, itt peldaul tetszett ez a kb. terdig ero gyerek csonakazo-to, szerintem jo otlet, valoszinuleg kozvetlen osszekottetesben volt a toval, azt is el tudom kepzelni, hogy ha eleg meleg a viz, akkor a gyerekek itt pancsolhatnak. Telen korcsolyapalya.Azert a torony elegge kimagaslik a varos skylinejabol.

Sorry, comments closed.