Kirándulás a családdal – 2. nap

Második nap – 2009.07.26.

A második napon megnéztük a Briksdal gleccsert és a Geiranger fjordot.

A masodik napon koran (7 utan) indultunk a hazikobol.

Az elso uticel a Briksdal gleccser volt. A gleccserhez meredek szerpentin vezet fel, de szerencsere lehet kisautos felszallitast kerni. Igy csak az utolso, lankas par szaz metert kellett gyalog megtenni.

A Briksdal gleccser meglehetosen latvanyos, mar messzirol latszik a gleccser tombje. A gleccser olvadekvizebol taplalkozo folyo hideg kekje vegigtekereg az ut menten, szamos vizesessel teszi latvanyosabba az utazast. Mindenfele hatalmas vandorkovek vannak, a hegyek oldalat hosszan szinte teljesen simara csiszolta a gleccser, ami regebben az egesz volgyet uralta. Itt vegre meg tudtunk tapogatni nemi igazi gleccserjeget es megmosni a kezunket a morenatoban.  Az esokabat jol jott, de szerencsere csak csepergett. http://www.briksdalsbre.no/
 

Ezutan Geiranger fjord vele vettuk az iranyt. Geiranger az egyik leglatvanyosabb, es ketsegtelenul a leghiresebb fjord. Az UNESCo vilagorokseg listajan is szerepel.

 

A fjord szepsege mellett nepszeru azert is, mert eleg mely ahhoz, hogy a nagy turistahajok a fjord vegeig be tudnak menni.

Autoval erkezunk a fjord melletti hegyekhez, ahonnan szep kilatas nyilt. A varoskaban ettunk egy jot, majd sikerult elkapni [ahhoz mentunk, az idefeleutat akartuk hajoval megtenni, de akkor nem fertunk fel, ezert innen mentunk visszafele] az utolso kompot, ami a fjordon at vitt vissza az uthoz. Lattuk a Het nover nevu vizesest es szamos regi farmot, amit csak vizi uton lehet megkozeliteni. Szerencsere vegig sutott a nap.
http://www.geiranger.no
http://en.wikipedia.org/wiki/Geirangerfjord
Fjordnezes utan visszamentunk a hazikoba.

Az ut osszesen kb. 450 km volt.

Trackback

1 hozzászólás

  1. Wow! Szééép