A Skansen

Sohasem találtátok volna ki, ez a stockholmi skanzen :-). A város elég birodalmi, hogy legyen szép régi állandó cirkuszépülete.

A skanzenre eredetileg három-négy órát szántam, végül talán másfél lett. Ősszel nem nagyon ajánlom senkinek. Gyerekeket szaladgáltatni persze ilyenkor is jó lett volna, de így felnőttként nem. Majdnem minden ház zárva volt, hiába volt vasárnap, nem volt piac, sült kolbász, semmi.Az épületek jelentős részéről nekem Nils Holgersson és Pippi világa jutott eszembe. Ahogy nézem akkoriban a lakhatás minősége annyira nem volt különböző itt és Magyarországon. Talán a legnagyobb különbség ami feltűnt, hogy itt nem nagyon volt füstös konyha.Ez egy jómódú parasztház, ugyanúgy U alakú, mint amit az osztrák vagy a zalai skanzenben láttunk. Egyik oldal lakóház, középen tároló, másik oldal jószág alul és magtár a padláson. Ez már északabbról van és régebbi is: itt az alacsonyabb szakasz a téli lak. Az állatokkal együtt voltak és csak azt a kis részt fűtötték és lehelték be.
Kis kastély. Sajnos ez sem volt nyitva.
Sorházak, ezek már ide épültek eleve, amikor a parkot létrehozták. Van egy ilyen kisváros-rész is.És egy cuki kis sikló, mert az egész egy dombtetőn van.Megint tiszta városliget-hangulat és kellemes őszi avarillat volt.

Sorry, comments closed.