Stockholm, a Vasa-múzeum

Céges úton Stockholmban voltam. Érdekes, hogy hiába élünk itt fent már több, mint tíz éve, eddig Stockholmból és Koppenhágából is csak a repülőteret láttam. Most viszont volt egy napom a városra. Az első dolgom a Vasa-múzeum volt, akkor még nem sejtettem, hogy ez kb. a csúcspont is (kicsit csalódott vagyok). Figyelem, a múzeumnak saját magyar nyelvű honlapja is van!

Kicsit cinikus, hogy a Vasa a leírások szerint a svédek akkori hatalmát szimbolizálja. Ez a hajó az első útján süllyedt el, alig egy kilométerre a stockholmi molótól. Ez volt az első hajók egyike, amin két ágyúfedélzetet építettek be és az alsó ajtók túl közel kerültek a vízvonalhoz. Ezért a _második_ alkalommal, amikor a vitorláiba belekapott a szél, elsüllyedt, mint egy darab kő: az ünnepi indulás miatt az összes ajtót kinyitották és persze az összes vitorla ki volt bontva, a szellő megdöntötte és a víz beömlött. Szóval egy selejt, tervezési hibás, azonnal veszteséglistára került hajó az, ami végülis ilyen remekül megmaradt, mert az ágyúk kiemelése után már senkit sem érdekelt tovább.

A hajóról még zsenge gyerekkoromban olvastam először az Elsüllyedt világok cimű könyvben. Semmi köze a Elsüllyedt világok sorozathoz, amitől ugyanebben az időszakban kicsit féltem.

Az ágyúkérdés külön érdekes: ekkor még nem tudtak sorozatgyártani ágyúkat, minden egyes bronzágyút egyszer használatos homokformában öntöttek, ezért a hajók, amikor küldetésre indultak, akkor kaptak ágyúkat a fegyvertárból.
Ez viszont tényleg felbosszantott, bejön az ember, egyből, a főhelyen jobbra: a Vasa női. Hadihajó, vitorlás. Értem, hogy feminizmus meg minden és hogy a “de” előtti rész nem számít, de azért mégiscsak túlzás. Igen, varrtak vitorlát, csináltak ezer dolgot, mégis hibásnak tartom ezt a kiemelést. Igaziból nem érdekel, hogy az emberek, akik szolgáltak es esetleg meghaltak rajta, férfiak vagy nők voltak-e.Így emelték ki a hajót:
Itt látszik, mi a gond: a második ágyúfedélzet miatt magasabb lett a hajótest és lejebb kerültek a nyílások is (ezeket amúgy hajózáskor zárva kellett volna tartani).A famunka kétségtelenül nagyon szép.Szép színes lehetett eredetileg.
A tat különösen szépen van kifaragva.A tat oldalán kis lövészerkélyek vannak. Ez a hajó még a sorhajókorszak előtt készült, ezért nem csak oldalra, hanem körben is kialakítottak lőállásokat.Sajnos a hajóra nem tudtam felmenni, de így is megérte bejönni.

 

Sorry, comments closed.