A stubingi skanzen

Eredetileg ilyen kis kiegeszitoprogramnak szantam, de vegul tok jo lett, erdemes megallni.

A muzeumban az osszes nagyobb osztrak tajegysegbol vannak hazak, peldaul ez a burgenlandi. Amugy idealis csaladi program, nagy nyitott terek, szepen rendbentartott fu, viragok. A falusi paradicsom 🙂Volt szenegeto boksa is. Itt kulon harom tablan kirakva, hogy tilos tuzet gyujtani.A favagok hazikoja, benne a falevellel belelt agyak. A tuzhely/kalyha felett pedig botok voltak, amin szaritani lehetett.A hazak amugy egeszen elhetoek is lennenek, de azert a fustos konyhaval nem birnek megbekelni meg rovidtavon sem.Volt kovasmuhely is, erdekes volt ez a vizkerekkel hajtott kalapacs.
Erdekes lehetett regen, mielott meg 1916-ban feltalaltak az onkiszolgalo boltot.A fustos konyhak egyik problemaja volt, hogy nehez lehetett beszelgetni a folyamatos fustben. Ebben a hazban mar jobban megoldottak a fustelvezetest, ezert erdemes lehetett itt uldogelni a fal menti padokon.
Nagyon torodnek vele, hogy a hazak a szep oldalukat mutassak, boven van virak, nagyon szep a kek-zold-barna-virag kombinacio.
Az alpesi ret erzes is megvan, tartanak nehany tehenet is, gondolom a karbantartas es a hitelesseg kedveert :-).Vannak egeszen nagy hazak is.Ez pedig nem szep, de milyen praktikus a szaritokeret a cserepkalyha korul.Alpesi haz toval, kell ennel tobb?

Sorry, comments closed.