A Medve-szurdok

A nyar leghosszabb turaja az egynapos grazi menet volt, egeszen koran odaertunk, hogy kenyelmesen vegigmehessunk az egyik leglatvanyosabb osztrak szurdokon.

Mar a mixnitz-i megerkezes is szep, zold minden, tehenek kolompolnak. Sztereotip osztrak taj, talan a csucsok nem eleg magasak meg a teljes alpesi erzeshez, de azert egyenk jo ez is :-). Eleg koran erkeztunk ahhoz, hogy volt parkolohelyunk az indulashoz legkozelebbi parkoloban, ennek kulonosen a vegen orultunk.Aztan mar egybol a patakvolgyben is talaltuk magunkat. Izzaszto, kb. egy oras emelkedo utan ertuk el a bejaratot.
Aztan elertuk a szurdok kezdetet jelzo orhazat. Innen kezdodott a nehez es izgalmas resz, a sok letraval es hiddal.A haz utan nemsokkal mar hidakon kellett menni, itt meg nem lattuk mi kovetkezik.Aztan kicsit kitisztult es amikor felneztunk balra, na az kicsit aggaszto volt 🙂Az az igazsag, hogy a szurdok leglatvanyosabb resze mar rogton az elejen megvan. Ha nem lenne egyiranyu a tura, akkor szerintem kb. itt erdemes lenne visszafordulni azoknak, akik annyira nincsenek jo eroben.Aztan egy jo toronyhaznyi maszassal kesobb, meg mindig csak talan az emelkedes hatodanal.Az also szakaszon voltak a latvanyosabb vizesesek, viszont itt eleg szeles meg a szurdok, nem volt furdes.Raadasul ugyan volt egy kis eso elozo nap, de azert latszik a nyari vizhozam. Az ut soran azert tobb elmosott hidat es eleg nagy kovet is lattunk, ugyhogy azert vannak itt durvabb napok is.Az also nagy esesu utan egy szukebb kozepso szakasz jott, hogy aztan felerve ilyen kis nyugodt patakvolggye valtozzon.Itt azt hittem, ez a kiszallas, mert pont ugyanolyan haz tunt fel, mint a bejaratnal. Nem az volt, meg egy hosszu egyszerubb es egy igazan izzaszto meredek szakasz hatravolt.Az utolso emelkedo elotti szakasz mar konnyen jarhato.
Aztan egy utolso, jo 50 meteres meredek lepcsozes utan erkezik meg az ember a hegytetore. A menedekhazban szerencsere nem tudtunk enni (mert itt csak keszpenzt fogadnak el es meg a faluban sem volt atm), ugyhogy elindultunk lefele. Orulok neki, mert szerintem annyira beallt volna a labunk, hogy alig birtunk volna lemaszni. Itt aztan megvolt az alpesi legelo hangulat.Es meg bocikkal is talalkoztunk, eppen sot nyalni jottek.

 

Sorry, comments closed.