Praga – masodik nap, a belvaros

A masodik nap reggelen elindultunk megnezni a varoskozpontot, szerencsere nem kellett messzi menni :-), korulbelul 250 meterre voltunk a fotertol. Elsonek egy kep a varoshaza tornyabol, kicsit kar, hogy hagytak a katedralis ele epiteni azt a ket hazat, mert igy az utcaszintrol nem igazan ervenyesul.

A husvet miatt kirakodovasar toltotte meg a teret. Ebbol a legjobb igazibol az allatsimogato lett, mert sajnos a tobbi ilyen al-nepi volt, harom-negy stand ismetlodott ezert pont a valtozatossag nem volt meg. Ja, szomoru, de a kurtoskalacs-bizniszrol Magyarorszag lemaradt, itt az osi cseh kurtoskalaccsal van tele minden, nem lesz olyan turista, aki egy pragai ut utan elhiszi, hogy nem az az eredeti.

Volt kiteve kaja es az allatok is hosiesen turtek a piszkalast.
Szoval igy alulrol annyira nem latszik a katedralis, kar erte. Az epulethez egy atjaron keresztul lehet eljutni a ket epulet hataranal. Szerintem az epulet legjobb resze a torony sisakja ezekkel a szep kis plusz tornyocskakkal. Aztan eloszor nagyon fellelkesedtunk a szepen forgo pragai sonkaktol, hogy most aztan jol bekajalunk. Vettunk is egy jo darabot (az ettermekhez kepest meregdragan), hogy kideruljon, hogy ez egy kesz fott-fustolt comb, amire csak raijesztenek a grillen, szoval semmi fustiz a kulso millimeteren kivul, nem ropogos.Volt szep nagy husvetfa :-), a hatterben latszik, hogy pont a varoshazat nem tudtuk kivulrol megnezni (a hires oraval), mert eppen felujitjak.Ez mar a kilatas a toronybol. A latogatok kb. 15%-a nem tudta ertelmezni a jobbra mutato kek nyilat, ugyhogy kerulgethettuk egymast a szuk, tenyleg egyiranyu szelessegu parkanyon.Itt latszik a szallasunk (meg nem mondom, hogy pontosan melyik haz), ahogy kovetitek a kis utcat bal lentrol fel-jobbra, ott a sarga haz mellett egeszen osszeszukul. Vikiek epulete abban a sarokban volt jobbra, a mienk egy kicsi kanyar utan a szuk utcaban balra. A varoskep tenyleg egyseges, latszik, hogy ezt a varost szerencsere nem bombaztak szet.Amikor nincsen a kepen valami jellegzetes epulet, akkor szerintem ranezesre barhol lehetnek a Monarchian belul. Talan kicsivel tobb a barokk palota a 19. szazadiakhoz kepest, de a templom es a tole jobbra eso palota igazibol lehetne Becsben, Budapesten, Belgradban.
A foteret egy modern szoborcsoport rontja el. En ertem, hogy valamit hozza akartak tenni a cseh tortenelembol, aminek nincs koze vagy eppenhogy a monarchia ellen van, de megis, szerintem tulzo a tomege is es elrontja az egyseges szep foteret (ami szerintem pl legjobban hianyzik Budapest kozpontjabol).

Sorry, comments closed.