Las Vegas – az atomteszt muzeum

Ez az ami talan a legmeglepobb azoknak, akik nem olvastak melyebben az amerikai atomfegyver-programrol. A Vegas melletti sivatagban van a program egyik kulcshelyszine, a nevadai loter. Kozel ezer robbantast hajtottak itt vegre, szerencsere a legtobbet fold alatt.

A korai, legkori robbantasok gombafelhoit latni lehetett a vegasi hotelekbol (erdemes megnezni a kepeket) vagy a varos melletti dombokrol. Egy idoben Atomic Citykent is hirdettek magukat. A muzeum egy elegge jellegtelen epulet, a striptol alig fel oranyi setara. Az epulet korulbelul fele a muzeum, a tobbiben a nuklearis dolgokhoz kapcsolodo szervezetek vannak.

Tobb lehetoseget merlegeltek eredetileg, amikor vegul kivalasztottak a Vegas melletti loteret az atomrobbantasok helyszineul. Fontos volt, hogy lefolyastalan, ritkan lakott es eleg vedett helyen van. Ennek szinte mindenben ellentmond az egyetlen keleti parti helyszin: ez azert erdekelte volna oket, mert az uralkodo szelirany miatt, a robbanasok szennyezeset a szel szepen kifujta volna az ocean fole. Huss, volt – nincs.A Trinity-tesztben osszeolvadt radioaktiv homok-uveg:B61-es fuzios bomba. Meglepoen kicsi, szuperszonikus sebesseggel is hordozhatta szinte minden vadaszgep meretu repulo. Az ereje egeszen kicsitol (0.3 kt) a kozepesig (340kt) allithato.Taktikai atomtoltetu agyuloszer.Taktikai, katonakkal hordoztathato fegyver, a Davy Crockett.Gombafelhok a varos felett:A fold alatti robbantasoknal hasznalt, a lyukba lefele nezo halszemoptikas kamera: a robbanas elso pillanatait felvette, mielott az elore beepitett szelepek lezartak volna, hogy felfogjak a robbanas lokeshullamat (a fenysebesseg es a hangsebesseg kozotti kulonbseget hasznalta ki, a lokeshullam kb. hangsebesseggel terjed). A jo nagy ernyo es a hajlitott csovek vedik a robbanas utani razkodas miatt leeso kodaraboktol.Igy nez ki a lyuk alja, ahol a tesztelendo robbanofej egy acelhengerben van elhelyezve. Az ember rendesen beleborzong, nem?Az egyik olyan fejlesztes, ami szerencsere sohasem lett hasznalatba veve: atommeghajtasu robotrepulogep, ami egy nagy adag atombombaval, hiperszonikus sebesseggel repult volna folyamatosan, hogy ha kell, gyorsan az oroszokra dobhassa. Az persze mellekes volt, hogy ekozben folyamatosan radioaktiv szennyezest eresztett volna ki magabol, mert a levego az atomhajtasu reaktoron atjutva (leghutes), egyben ionizalt is lett.

Sorry, comments closed.