A Hoover-gat

Kihagyhatatlan :-), a hosszu turat ugyan lekestem, ezert nem mehettem be magaba a gatba, de azert igy is eleg jol korul lehetett nezni. Eppencsak odaertem meg sotetedes elott, jo hosszu korut volt.

A gatat a 20. szazad eleji nagy gazdasagi valsag idejen epitettek, mert eveken at ezreknek tudtak igy munkat adni. Nem mellesleg pedig lakhatova tettek az orszag ezen reszet, a to ma is tobb millio embernek ad vizet es aramot.

Mar rendesen esteledett, a nap mar lebukott a hegyek moge :-). Ezek a ferden allo villanyoszlopok tok jol neznek ki, nagyon furcsa, hogy ilyen ferden allnak, de egy igazan mely volgybe van a vezetek masik vege.

Az autopalyahidat kicsivel kesobb epitettek, itt is van ut a gat tetejen, ami egyben Arizona es Nevada es idozona hatar is. A viz es az aram elosztasa a ket allam kozott nem volt egyszeru, peldaul turbina gephazbol is ketto epult, a kep aljan latszanak, egyik nevadai, masik arizonai.A gat az oriasi meret ellenere is relativ egyszeruen, a nyers ero modszerevel epult: nem vasbeton, csak “sima” beton es egyszeruen bebetonoztak annyi tomeget, amennyire szukseg volt a mogotte levo viz megfogasara. Erdekes, hogy az epites soran kulon huteni kellett a betonkockakat, kulonben a szamitasok szerint tobb evtized alatt hult volna ki es kotott volna meg igazan kemenyre. Ezert inkabb vascsoveket betonoztak bele, amit egy boduletes hutogep hutott folyamatosan. Igy nehany ev alatt kikemenyedett. Ez a fo vizvezetek, ami a gat mogotti tornyokbol a turbinahazakba vezeti a vizet.

A nevadai turbina csarnok, tetejen ket 350 tonnas futodaruval. A hulye szeptember 11 miatt mar nem engedik le a latogatokat a turbinak koze. Azert az a benyomasom hogy nehany helyre marha jol jott ez a biztonsagi cirkusz.Szigetuzemi segedgepcsoport:

Ritka az ilyen szep tiszta vasuti vagany:

Vizzel elegge rosszul all a kornyek, majd’ 20 meter hianyzik a Mead-tobol. Ez az egyik a negy vizveteli toronybol.Nem fenyegeti hasznalat a kozeljovoben a veszlefolyot. Eddig is mindossze ketszer volt hasznalatban: az epitesekor, amikor teszteltek es utana a nyolcvanas evekben egyszer, de akkor tobb, mint egy honapig folyt folyamatosan a viz. Azota a Powell-to – Mead-to rendszer kepes volt felvenni az osszes vizet.

Sorry, comments closed.