A Dinosaur national monument

Az Arches utan nehany ora autozassal mar a Dinosaur nemzeti emlekhelynel voltam. Ez egy jelentos dinoszaurusz-lelohely, a fo latvanyossag egy tobbszaz negyzetmeteres fal ami tele van csontokkal.

A lenti latogatokozponttol kisbusz vitt fel a kofejtohoz. Itt kivul latszik, hogy mekkora a fal, az epuletet szinte teljesen vegigeri.Itt csak nagy dinoszauruszok vannak, mert a ket folyo osszefolyasanal egy aradas utan egy helyre rakta le a nagyobb tetemeket, de a kisebbeket tovabbsodorta a viz.Persze igy a terkep nelkul nem sokat er, de tenyleg nagyon sok csont van a falban. Eredetileg sokkal nagyobb volt a terulet, de a legtobb csontvazat kivestek a falbol es a vilag kulonbozo muzeumaiban vannak.
Meg tobb csont :-).Aztan persze volt nehany masolat is, amiben a hiresebb egyedeket emeltek ki, peldaul ugy, hogy a tobbi csontot lehagytak rola, ezert jobban lehetett latni az allatot.Foleg a gerinceket lehet jol latni, mert sajnos szinben nem utnek el a kornyezo kozettol.A gyerekeknek nehany csont meg ki is volt teve es szabadon lehetett fogdosni.
Itt latszik, hogy az eredeti feltaras mekkora volt, a kis “Where did all the bones go” kereten beluli resz az, ami meg mindig itt van a helyszinen.Megint felsivatag, nem voltam egyatalan igazan zold teruleten, pedig osszesen tobb, mint 4000 km-t autoztam.A kofejto messzebbrol.

Sorry, comments closed.