Az Arches nemzeti park

Utah jelkepei a homokko boltivek. Szerencses retegkepzodes okozza oket: a felsobb kemeny reteg alol kikopik a puhabb es ott marad az iv.

Sok keprol nem tudok semmi extrat mondani, csak azt, hogy szep voros homokko volt mindenfele.
Ez egy alloko, ahogy egyensulyoz a kemenyebb darab, nagyreszt megovja az alatta levo puhabb reteget az eroziotol, de azert szepen lassan elfogy aloluk a tartopiller es akkor ossze fog omlani.A kepen elbujt egy nyuszi (alul kozepen az arnyekban).Paradicsom a novenyeknek :-).Itt mar latszonak a boltivek, tenyleg szerencse kellett, hogy kialakuljanak, a park mindket oldalan folytatodik a sok homokko szikla, de boltivek mar nincsenek.A puhabb anyagokat teljesen le is bontotta a szel.Az ivek eloszor ilyen kis sziklafulkek csak, mint itt a kepen az iv melletti bal oldali kis fulke, aztan a szel tovabb koptatja, amig at nem lyukad.A kemenyebb retegeket is koptatja azert a homokot fujo szel, ezert mindegyiknek ilyen szep aramvonalas teteje van. A kep kozepe tajan az arnyekban az egyik hires kepzodmeny, a kettos iv.Jo neznek ki es igyekeznek is megvedeni oket, tilos felmaszni az ivekre (bar ez szerintem foleg azert van, mert leesni sem tul nehez.Pont egy repulo latszott az ablakon at.

Szep, nyers, amugy semmi masra nem jo fold. Sziklaivek egymas kozott.Ez mar a kettos iv, ehhez kulonosen szerencsesnek kell lenni, hogy a kupola beomoljon, de a ket oldalso iv azert megmaradjon. Ezek az orultek mindenfele flipflop papucsokban probaltak felmaszni.Ez pedig mar a park fo nevezetessegehez, a Delicate arch-hoz vezeto setaut. Kicsit hosszu, jo egy oraba telt oda-vissza, parszaz meter szint is volt benne. Azert kifulladtam, plane, hogy meg mindig viszonylag magasan voltunk.Regi farmer haz, hat itt sem szivesen elnek. Az idojaras miatt a dolgok inkabb csak osszeaszalodnak, de nem igazan rohadnak el, mert minden porszaraz.Itt mar egesz messze vagyunk a parkolotol, meg mindig csak kb. feluton az iv fele.Itt mar egesz kozel az ivhez, mar csak kb. 15 perc van hatra.Es itt van a cel. Minden mas lekopott mar korulotte, csak az iv maradt meg. Ez Utah allam jelkepe.Van nehany regi sziklarajz is.Aztan visszaultem az autoba es elindultam a Dinosaur nemzeti emlekhely fele, ami, gondolom meglepo es kiszamithatatlan: egy hires dinoszaurusz-lelohely.Kozben megint lathattam nehany kepet a videki amerikabol, most eppen Colorado allamban.Elszorva volt jo par ilyen bologato olajkut is.

Sorry, comments closed.