A kornyek legnagyobb latogathato nevezetessege az EBR-1 reaktor. A tenyeszreaktorok a reaktorok egyik fajtaja, amiknel az a cel, hogy a besugarzassal uj sugarzo anyagot allits elo, peldaul plutoniumot.

Elotte meg korbesetaltam egy kicsit, most nehany tabla jon, amit nem forditok le kulon, erdemes elolvasni oket. Az elso azt irja, hogy a tobb, mint 900 negyzetmerfoldes (2300 km2, kicsit nagyobb, mint Komarom-Esztergom megye) Idaho National Labs teruleten otvennel is tobb reaktort epitettek az otvenes evektol.

Ami valahogy tevedesnek tunik, hogy hiaba felsivatag, a hely sajnos nem lefolyastalan, sot, az orszag egyik legnagyobb edesvizbazisa van a felszin alatt, megis ennek a tetejere tettek itt a jo sok veszelyes hulladekkal jaro uzemet. Peldaul a Nagy-elveszett folyo, ami nem messze innen tunik el egy viznyeloben, hogy aztan majd’ 200 km-el delebbre hatalmas vizhozamu forrasokban torjon fel.Most meg volt is benne viz, ha a szukseg ugy hozza, teljesen ki is szaradhat a gazdak vizigenye miatt.Szoval, hogy miert is kerult ide ez a fejlesztokozpont? Hat, a haditengereszet miatt, mert itt mar korabban is tengereszeti loter mukodott, tobbek kozott itt tudtak kiprobalni az Iowa-osztaly 40cm-es agyuit es bombazokikepzesre is hasznatlak a teruletet. Ez talan a legcinikusabb plakat. Hogy ez egy “nemzeti termeszetkutato park”, ahol az emberi tevekenyseg hosszutavu kovetkezmenyeit vizsgaljak. Mutatjak, hogy lehet vizsgalni a bozottuzek hatasait (mert ugysem johet senki ide, szoval csak a termeszet van). Na ja. Az igazsag a bal also sarokban van, nezzuk hol is vannak meg ilyen “parkok”:

Mind ismeros lehet, ha valamennyire is erdekel az atomfegyver fejlesztes. Valoszinuleg sokkal olcsobb “parkka” nyilvanitani, mint mentesiteni.

Szoval a helyi nevezetesseg es az INL egyetlen csak ugy latogathato resze az EBR-1. Tudod, ott kozvetlenul balra, az atomhulladek-lerako mellett. De tenyleg.Na es ez a kis teglaepulet rejti a reaktort.Kis fabode orhaz, mondjuk valoszinuleg normal uzemben sem dolgoztak itt nagyon sokan, valszinu, hogy az orok is ismertek mindenkit, akit be szabadott engedni.A parkoloban megbujik meg harom  nagyon  erdekes dolog. Volt egy orult idoszak, amikor azt gondoltak, hogy jo otlet lenne atommeghajtasu bombazorepulogepeket epiteni. Szerencsere a tesztelesnel nem jutottak tovabb. A ket tesztreaktor, amivel a koncepciot akartak tesztelni, itt van a parkoloban. Persze nagyok, de ezeket a legnagyobb bombazokba terveztek, oda elfertek volna. A bal oldali sarga dolog pedig az olommal boritott vasuti mozdony, ami a mozgatasukat vegezte.Azert szerintem mint erdekesseg, legalabb egy egyszeru tetot erdemelnenek, mert igy azert szet fognak menni. A nem fem reszek mar most is eleg rossz allapotban vannak.Bar az osszes hasadoanyag el van mar tavolitva mindenhonnan, az egesz teruleten mindenfele logtak a dozimeterek.
Itt latszik igazan, mekkora kiterjedesu a kutatointezet.Ez a reaktor vezerloje, sok szep analog-papiros muszerrel.Hat, azota mar romlott az atomenergia megitelese, de azert meno, hogy gondolt valaki arra, hogy egy ilyen szep neoncsoves feliratot osszerakjon.A tenyesztesre hasznalt U-238 burkolat. A felirat eufemizal: Pu-239-et gyartottak, ami _felhasznalhato_ reaktor uzemanyagkent. Ja, bar foleg  inkabb atombombakban.Az elso turbogenerator, ami maghasadas hojevel termelt elektromos aramot.Es egy ilyen szep villanykorte-fuzert hajtott meg vele.Igazi muzeumi darabok: a bal oldali az elso aramtermelo plutoniumreaktorra kotott lampa, a jobb oldali pedig egy az eredeti negybol, amit itt kotottek sorba es hajtottak meg a fenti generatorral.A reaktor lenyege azonban a tenyesztes volt, ezert besugarzas utan az uzemanyagpalcakat kivettek es egy ilyen beton-olom falu kamraba raktak hulni.Aztan amikor mar kezelhetoek lettek, akkor ebbe a kamraba vittek tovabb.Itt 70cm(!) vastag olomuveg ablakon keresztul, manipulatorkarokkal szedtek szet, hogy kivonhassak belole a plutoniumot.Ott a fal mogott van a reaktor.
Szep nagy ajtok vannak mindenfele, a reaktor amugy folyekony fem hutesu volt, ezert a vizzel kulonosen vigyazni kellett (a fem natrium vizzel erintkezve magatol meggyullad).Jo kis tomor ajtok az alagsorban is.Itt lehetett meg jol hozzaferni alulrol az aktiv zonahoz.Tobb ajton volt itt is kis ablak, ugyanaz a nagyon vastag, de meglepoen jol atlatszo olomuveg.
Ez mara  parkolo, jobbra-balra, ameddig csak ellat az ember, vegig az INL letesitmenyei vannak.

Sorry, comments closed.