Idaho Falls kornyeken nincsen tul sok latnivalo. Krumplifoldek es az Idaho National Laboratories, akik atomreaktorokat es meg mindenfele mast fejlesztenek. Igyekeztem megnezni azert azt a nehany keves dolgot, ami erdekesnek tunt. Az elso a “Holdbeli taj” nevu terulet volt, ami egy nagy, nyers lavafolyas.

A medencet pont az teszi termekennye, hogy a talaj legnagyobb resze vulkani eredetu es eppen ezert sivatagos is, mert egybol el is folyik a viz. Viszont, ha folyamatosan locsoljak, akkor pont emiatt meglepoen termekeny is, de a nagy magassag (2000m) es a rovid tenyeszidoszak (hegyen van, rovid ideig van meleg, akkor is nappal +30 fok, ejszaka +5, mert magasan van es sivatag) miatt gyakorlatilag csak krumplit lehet termelni. Meg persze atomreaktorokat :-).

A kornyek meglehetosen szakadt. Nyoma sincs mondjuk a kaliforniai partvidek 500 nm-es hazainak, sot, a hazak gyakorlatilag inkabb egy szegeny otthoni falu szintjet hozzak. Nagyon sok mobilhazat is lattam plusz egymast erik a lakokocsiparkok, amik nem hiszem, hogy a turizmusra epitenenek.A siksagon egesz messzire ellatni, a kornyezo hegyek miatt pedig a balatonihoz hasonlo, hirtelen viharok buknak at, pillanatok alatt borul be es villamlik mindenfele. Ezen a kepen jol latsizk a termeszetes novenyzet is, terdig ero szuros bokrok.Ez mar a kilatas a Craters of the Moon-ra, nyers lavafolyam, nehany kiemelkedo kurtovel.Mivel a vulkani talaj nagyon termekeny, ezert mindenhol sok noveny no rajtuk, itt is megprobaljak benoni, tobb-kevesebb sikerrel.Neha kevesebbel. Ide en is fel akartam menni, de aztan a jobb csucsokbol egeszen komoly vihar jott, eros szellel es villamlassal es valahogy nem akartam ott a csucson allni es villamharitosat jatszani.Egeszen morcosan beborult, visitott a szel mindenfele, en meg inkabb visszaultem szepen a finom meleg automba.Ez egy kurto megszilardult darabja. Itt nem ilyen apokaliptikus kitoresek voltak, hanem lassabban bugyogott fel a magma, ezert tudott ilyen szepen elonteni mindent. A helyek, ahol bugyogott, ott meg kicsi dombokat alkotott, innen folyt korbe-korbe. Ez az egyik magmakurto, erdekes az aljan a ho, oda nem sut le a nap.Ez mar Arco, a vilag elso varosa, amit maghasadasbol termelt arammal lattak el. Azota is az Idaho National Lab (akkor az Argonne egyik telephelye) az amerikai haditengereszet fo nuklearis kutatokozpontja, igy mar nem olyan meglepo egy atomtengeralattjaro tornyat talalni egy, a Sziklas-hegyseg kozepen, egy sivatagban fekvo kisvaros foteren. 🙂

Sorry, comments closed.