Sort keritettunk a szallasunkkal pont szemkozt levo Guell-palotara is.Az osszes Gaudi-mure jellemzo szerintem egyfajta orultseg. Ez a palota is nagyjabol hasznalhatatlan, de tenyleg nagyon kulonleges. A latogatast az aljaban kezdtuk, ahol a hintokat tudtak a lovakkal egyutt leparkolni a vendegek (akik a hazon belul tudtak kiszallni, ugyhogy nem latta senki, hogy ki jon vagy tavozik eppen). Ez a csiga-rampa is valahogy feleslegesen bonyolult, de erdekes.

Valoszinu, hogy a koltsegvetest nem kezeltek kiemelt fontossaggal, mert akkor pl. ilyen disziteseket biztos nem kapott volna az epulet. Tobb helyen is lathatoan nagyon hosszadalmasan elkeszitett burkolatok voltak.Mint peldaul ez a kazettas mennyezet is.Erdekes a kontraszt, a haz hatso oldalan a szines uveg ablak mogott ilyen hatsoudvar van.Peldaul ez a pad is azert eleg feleslegesen tuldiszitett ezzel a faragassal. Tenyleg vegighuzodik az egesz hazon ez a lathatoan draga kialakitas.Ez volt az egyik hely, ahova nem szabadott bemenni, csak racson keresztul lehetett fenyekepezni.
A foterem plafonja. Eleg sotetre voltak tervezve a belso terek, szerintem ezt a palotat egeszen kemeny partyk megrendezesere epitettek. Rejtett kocsibeallo, kukucskalo ablakok korbe-korbe a felsobb emeleteken, ahonnan a fotermet latod, orgona a zeneleshez, kicsi szobak korben a foterem korul es a felsobb emeleteken, ez nem altalanos felhasznalasra utal.Tenyleg volt egy orgona a foterem mellett.Megegy kazettas mennyezet, ezen jol latszik, miert nem kedvelem kulonosebben Gaudit: szerintem nagyon agressziv. Ez is olyan, mintha eppen rad akarna esni, hogy jol felnyarsaljon.A teto meg talan a legjobb resze a haznak. Minden szellozo kulonbozo szinu, a teto pedig hullamzo teglaivekbol van kirakva, ugyhogy siman lehet rajta setalni.A fenti kep egy elokepe. Nehez egyszerre harmat ugy allitani, hogy meg ki is nezzen valahogy.Aztan elindultunk a gotikus negyed fele, eloszor megalltunk a piacon. Ezek a piacok fantasztikusak.Megint a halaknal ragadtam le, de mas husokban es zoldsegben/gyumolcsben is nagyon erosek.Peldaul a ragcsalni valo sonka papirtolcserben altalanos streetfood.Ez mar a gotikus negyed, uton vagyunk a katedralis fele.Ez mar a belso kert, ez a kellemes ligetes belso kert minden spanyol katedralisnal tetszett eddig. Hirtelen egeszen csendes, mert az utca felol magas fal es nehany meter valasztja el, ugyhogy nem igazan hallatszik be semmi.A belseje a szokasos gotikus templombelso, magas vekony oszlopokkal, szepen diszitett belso terekkel.Ami kulonleges, az az, hogy fel lehet menni a tetore. Raadasul ezt nem tobbszaz lepcsofokkal, hanem lifttel lehet megtenni, ugyhogy fel tudtunk menni a gyerekekkel.Persze, ahogy szamitottunk ra, nagyon szep korpanorama volt a teton, hiszen a legtobb kornyezo haznal joval magasabban voltunk. A latogatashoz kulon acellepcsoket es jardakat epitettek, meg egy kepet is sikerult csinalni fent:Aztan persze mar indultunk le, mert mar ez a nehany perc is sok volt nekik. A romai varosfal egy maradvanya is megmaradt meg a katedralis mellett.

Sorry, comments closed.