A vasutmuzeum

Vegul, csak mert ilyen kemenyek vagyunk, visszamentunk a vasutmuzeumba egy olyan napon, amikor meg nyitva is volt.

A kicsit epuletben is volt szerencsere erdekesseg: ez a gyonyoru mechanikus biztositoberendezes a Barcelona-Francia palyaudvarrol.

Mire az egesz logikat kilegoztak ilyen szep keresztrudakkal :-), plusz meg ugye konnyen kezelhetonek is kellett lenni, hogy ne kelljen tepni a karokat, de nem is szabadott deformalodnia a rudaknak, mert akkor nem lett volna biztonsagos a hasznalata. Kar, hogy az elektronikus berendezeseket nem lehet ilyen szepen megmutani, hogy miert is mukodik.

A kiallitas terulete rendezett, szokas szerint egy regi korfutohazban van. 

Ezek a beallos fenykepezos helyek nagyon tetszettek a mostani turan a gyerekeknek.

A kiallitott anyag is egeszen jo volt, a jobban megbecsult darabok a korfutohazban allnak, mint ez a szep regi gozos. Ez meg abbol a korbol van, amikor nem epitettek rendes fulket a mozdony szemelyzetenek, nehogy elaludjanak a nagy kenyelemben.

Ez egy amerikai fa szalonkocsi, nagyon szep belulrol, itt megint elojon a szaraz meleg eghajlat elonye, nem hiszem, hogy hosszan megmaradt volna ilyen szepen valami hidegebb-nedvesebb helyen.

Aztan a kinti tarolovaganyokon allnak a kevesbe megbecsult darabok, sok mozdonyon latszik, hogy leallitottak ide es azota valoszinuleg hozza sem nyultak, legjobb esetben ott helyben ecsettel kapott egy-ket reteg friss festeket.

Eloszor azt hittem, hogy GM EMD mozdonyok, az amerikai eredet latszik az orrukon, de ezeket az Alco gyartotta.

A kiallitas nekem legerdekesebb vonata, a Renfe Talgo egyik korai peldanya. A kesobbi sorozatok most is a gyors szemelyvonatok jelentos reszet adjak a spanyol halozaton. Ezen latszik, hogy regi, inkabb mozdonyvontatasu vonat, mint akar vonofejes vagy elosztott meghajtasu motorvonat.

Ami kulonosen furcsa, azok a nagyon rovid kocsik. A gyarto kulonleges tengelyelrendezest hasznalt, a kocsik osztoznak a tengelyeken, kicsit ugy, mint a Jacobs-forgovazaknal, ezzel nagyobb kanyarsebessegek erhetoek el, valoszinuleg kanyargosabbak a spanyol palyak, mint a kontinens tobbi reszen, legalabbis eleg markansan kulonbozik a tobbi (akar nagysebessegu) vonattol ez a rendszer.

Az illesztes azert nagyon nem aramvonalas a mozdony es a kocsi kozott. Itt latszik a furcsa tengely szerkezet, azert is van ez az U alaku szukulet ott a folyosoban.

Furcsa latvany egy ot lepes hosszu vasuti kocsi. Mondjuk igy lehet, hogy egyszerubb jol elkulonitett tereket kialakitani. A kulonleges forgovazak miatt a kocsikat nem lehet csak ugy szet- es osszekapcsolni, nagyjabol fixen kozlekednek.

Itt az egyedi, tengely nelkuli felfuggesztes.

Nyomtavok: az Iberiai-felszigeten szeles nyomtavot hasznalnak, az viszont erdekes, hogy ez a szeles nyomtav nem azonos az orosz szeles nyomtavval: a harmas a normal, negyes az orosz szeles es az otos az iberiai szeles. Spanyolorszag a legnagyobb uzemeltetoje a nyomtavallitos vonatoknak: ezek kicsit lelassitva menet kozben tudnak atallni a standard es a szeles nyomtav kozott.

Vegul, ilyen az, amikor Lily olyan kajat kap, amit meg is akar enni:

Ja, Spanyolorszagban megissza a narancslevet, itthon nem igazan.

Sorry, comments closed.