A kovetkezo nap a muzeumokrol szolt. Mindegyik celpont a tv-toronybol megnezett Museumsinselen van, eloszor a dom kerult sorra.

DSC05684

A dom jol nez ki, szepen diszitett, erdekes latni, hogy mennyivel vaskosabb a Franciaorszagra jellemzo gotikus katedralisokhoz kepest.
DSC05686

Szep klasszikus templombelso.
DSC05688

Nem keszult fenykep az altemplomban, pedig erdekes hely: rengeteg kiraly szarkofagjat orzik itt.
DSC05689

Az elso muzeum a Neues Museum volt, ahol a foattrakcio Nefretiti mellszobra. Fenykepezni (es minden mast) tilos, ugyhogy itt egy veletlenszeru kep az internetrol rola:

BRAND_BIO_BSFC_154726_SF_2997_005_20140124_V1_HD_768x432-16x9

Aztan itt kezdodott az igazi vesszofutas. Ezt mar utaltuk 2014-ben is, a nemet muzeumi alkalmazottak kulonleges keverekei a portas-wc-s neni vonalnak: mindenbe allandoan belebeszelnek es raszolnak az emberre, vannak annyira arogansak, hogy megprobaljak ertelmezni a szabalyokat, de nem csinaljak jol.

Szoval pl. Veronikat le kellett vennem a nyakambol, mert ugye mi van, ha kart okoz valamiben… biztos kevesbe veszelyes am, amikor szaladhat. Vagy, ugye mindenhol ruhatar van, nehogy kart tegyel valamiben (minden, ami eredeti es erzekeny eleve uveg mogott van), erre a ruhataras no huzza a szajat, amikor odaadom neki az ot kabatot. Baszki, meg a vegen dolgoznia kell. A termekben allandoan legalabb ket or, minden hulyesegert rank szoltak. Az egyik teremben Veronikanak tetszett valami es sikkantott egyet, komolyan, egyet, mar rankszoltak. Erik megfogta az egyik vitrin uveget, amiben maketten volt egy bronzkori falu (nem regi, ilyen gyufaszal-makett jellegu cucc), erre rankszoltak, hogy nem szabad am fogdosni. Komolyan nincs jobb dolguk. Meg a vegen nem csak evente kellene letorolni az uveget.

A muzeum masik sztartargya a berlini arany kalap:

img_9750

Aztan atmentunk a Pergamon muzeumba. Szoval, pont a Pergamon-oltar nem latogathato, de ezt tudtuk elore, viszont meg harom evig lesz felujitas alatt, szoval nem volt ertelme kihagyni. Ezt lattuk volna elvileg:

Pergamon.Museum.original.20618

Viszont azert igy is volt ket erdekes dolog, az egyik Babilon egyik kapuja, amit szepen becsomagoltak dobozokba es idehoztak Berlinbe. Nagyon szep kek-sarga cucc.
DSC05698

12 meter magas.DSC05699

Aztan volt meg antik szobrok. Es igazibol nem tudom, hogy ez a homlokzat valami extra volt-e vagy csak egy homlokzat, de jol nezett ki. Itt persze megint rank szoltak, mert a gyerekek nem lattak, ezert Veronikat felallitottam az egyik pad sarkara. Persze azonnal le kellett venni, mert elrohad am a pad (abszolut nem volt se koszos se nedves a cipoje, mar jo fel oraja bent voltunk az epuletben).DSC05700

Ezen a napon egyetlen normalis muzeumi alkalmazottal sem talalkoztunk.

Sorry, comments closed.