A Cutty Sark

Nekem a masodik legfonosabb latnivalo volt a Kew-i arboretum utan (persze Sir David minden felett volt, de o nem “latnivalo”, hanem az utazas oka). A Cutty Sark ket megmaradt teaklipper kozul az egyik. A masik, a City of Adelaide eppen ket honapja indult el egy jobb elet fele Adelaide-be, miutan Skociaban nehany evtizeden at rohadt.

DSC04875

A klipperek a vitorlashajok csucsa, gyonyoru, aramvonalas test, hatalmas vitorlafelulet. Az uralmuknak a Szuezi-csatorna megepitese vetett veget, mert ott mar a gozosok is el tudtak hajozni keletre. A fokkerulo utvonalon ez akkor nem volt meg kifizetodo (amikor a Joremenyseg-fok fele megkerulik Afrikat), amugy meg most is van ilyen, a capesize hajok olyan nagyok, hogy nem fernek at a Suezi-csatornan, ezert kerulniuk kell. Akit erdekel, egy csomo ilyen *max hajomeret van, erdekes megnezegetni oket (Suezmax, Panamax).

A hajo kiallitoteret nemreg ujitottak fel, erdekes, mert maga a test a levegoben log, oldalrol tartjak. Ezt az is segiti, hogy bar fahajonak tunik, ezek a vitorlasok mar vas bordazattal keszultek, amire aztan fa palankokat rogzitettek, de a vizvonal alatti reszt ezen kivul meg egy kulonleges otvozettel vontak be, ami megakadalyozta, hogy a furokagylok es a moszatok megtelepedjenek (komoly reztartalma van) a testen es lassitsak.

Eredetileg gondolkoztam, hogy elvegyem-e a telefont a terkeppel, de aztan az utcasarkon egybol ott talaltuk a hajot.

DSC04839Az orranal van meg egy kulonlegesseg, egy gyalogalagut a Temze alatt. A kupolas epuletek mindket parton a bejaratok.

DSC04842

Jott jobbra a fak kozott van a masik. Azert volt praktikusabb az alagut, mert akkor nem kellett ilyen felnyilo-mechanizmust csinalni ,mint a Tower-bridge-nel vagy nem kellett ilyen gondolat rakni ra, mint a Bilbao mellett Vizcaya-hidnal (ami miatt egyszer reg majdnem lekestem a repulomet Bilbaobol visszafele, mert egyreszt igazibol mar nem volt ra ido, masreszt pedig bar a kozutakon spanyolorszagban jobbra tarts van, a vasuton megtartottak a balra tartsot, ezert rossz vaganyhoz mentem le es lekestem egy vonatot, persze azota mar erettebb lettem es most beugranek egy taxiba, de akkor csak vartam 20 percet a kovetkezore).DSC04841

 

A kialakitast kritizaltak, mert igy bar biztosan nem eri mar viz a hajot, de szerintem ez nem gond, ilyen hajot amugy sem szabad mar kockaztatni a tengeren. Az oldalan ket borda kozott a vizvonal alatt vagtak egy ajtot, itt kezdodik a korut. Itt mar latszik a rezalapu otvozet, amivel bevontak.DSC04846Eleg jo melo lehetett ilyen kicsike lemezekkel lefedni az egesz testet. A sok-sok szoget a fa palankozasba vertek.

DSC04844

Itt latszik a hajotest metszete, belul vas, aztan vastag fa palankozas, aztan a femburkolat.
DSC04847

 

Igy nezett ki teaval megrakva. Utana sajnos lejjebb kellett adnia es utolso utjain mar omlesztett arukat szallitott, meg szenet is, ami szerintem eleg megalazo lehetett neki.DSC04850A kozepso fedelzeten gyerekkozpontu kiallitasresz jott, itt lehetett jatszani Cutty Sark makettel:

Ki lehetett probalni, hogy mennyi ido alatt sikerul a Horn-fokot megkerulve visszahajozni Ausztraliabol:

Aztan fent lehetett szaladni a fedelzeten:

A kis matrozok pedig takarithattak is:

A fedelzeten vegigsetaltunk, megneztuk a kormanymechanizmust es a tiszti szallast is. Eloszor nem is ertettem miert, de a legenyseg szallasa is a fedelzeten volt, aztan rajottem, hogy persze, a rakomany toltotte ki a also, zart fedelzeteket. A vekony fa falakkal nem lehetett leanyalom a Deli-oceanon. Bar ott, ahol uvolto negyveneseknek, tombolo otveneseknek es sikito hatvanasoknak hivjak a szeleket, lehet, hogy a hideg eppen masodlagos.

DSC04884

DSC04886

Koltsegcsokkentes mar akkor is letezett, volt egy idoszak, amikor a Cutty Sark portugal tulajdonban volt es az arbocai megserultek a Joremenyseg-foknal. Ekkor nem allitottak helyre szep teljes vitorlazatu hajonak, hanem atalakitottak barkentin vitorlazatura.

DSC04863

Azert eleg jelentos a kulonbseg:

DSC04864

A hajo teste alatt kiallitoter es bufe van. Kulonleges elmeny a hajogerinc alatt uzsonnazni. Berelheto is estenkent rendezvenyhelyszinnek, ha Londonban tartanek valami projektvacsorat, biztosan elokelo helyen lenne a listan.

DSC04887

DSC04892

DSC04889

DSC04888

 

 

 

 

Sorry, comments closed.