Pecs

Iden a gerlai nagyszulokkel Pecsre utaztunk. Meg en sem voltam errefele, kivancsi voltam, milyen a varos.

DSC02633

Oszinten en a mediterran hangulatot annyira nem lattam benne, de kellemes varosnak tunik. A felujitott foteren szerintem kicsivel kevesebb tobb lenne. Minden modern felujitasi klise megvan rajta (kiveve a corten acelt), nem rossz, csak valahogy lehetne barhol mashol is. Keves az arnyek, annyiban mediterran volt, hogy nagyon tuzott a nap :-).

DSC02635

Volt ilyen kozeszaladgalos szokokut, mar abban tiszta viz lett Erik es Lily, aztan a kisvasutas varosnezes utan ebben a lepcsozetesben is jatszottak kicsit.

DSC02638

Persze felmentunk a TV-toronyhoz is, itt lett ujra olyan benyomasom, mint ami Franciaorszagban szokott lenni, hogy kb. a 70-es evekben lehetett a hely fenykora. A torony konyeke kb. ugy is nez ki, minta lassan 50 eve nem nyultak volna semmihez. Ilyen “Noi WC”-t nem lattam mar vagy egy evtizede:

DSC02641

A szemeteskuka feliratozasat is kiadtak valami jomunkasembernek, aztan kicsit nem adta ki.

DSC02646

A toronynal meglepo, hogy annak ellenere, hogy etterem van fenn, lent eleg draga belepot kell fizetni. A lift viszont nem vart elmenyt hozott: beleptem es teljesen a Schonherz jutott az eszembe, ugyanaz a hang, szag, gyorsitasi karakterisztika. Ugyanolyan idos Schindler lift. A kilatoterasz pedig kb. pont olyan magasan volt, mint a szobank. Amugy szerintem nem szabadna kozforgalmu kilatonak engedelyezni, mert csak egy 1.20-as korlat van aztan kis betonperem es a melyseg.
DSC02645

DSC02644

 

A Misina-teton latszik, hogy probaltak itt egy helyi Csillebercet epiteni, volt itt vidampark, allatkert es kisvasut is. Ez utobbi meg uzemel, de igazibol egy vicc, 600 m, egyenes szakasz oda-vissza tolat rajta a kisvonat. DSC02650

Egeszen jo etteremeket is talaltunk a varosban, az utazas egyik legjobb vacsorajat ettuk a Tuke borhazban, ahova kicsit kalandosan (lezart utak es szirenazo rendorok) jutottunk el, de megerte. Itt eppen Veronika kostolja meg a baranyomat.

20140715_192938

Masnap a siklosi varat neztuk meg, igazibol tobbre szamitottam, az epulet teljesen jo allapotban van (a Norveg-alap tamogatasaval ujitjak fel, ugyhogy egy pici reszunk megint van benne), viszont a kiallitas megdobbentoen gyenge. A neprajzi resznel egy dednagymama padlasa/konyhaja bosegesebb anyaggal rendelkezik, a tortenelmi-katonai resz pedig ertekelhetetelen. Termenkent 3-4 dolog, a donto tobbseg nem eredeti. Szerintem ennek igy nem sok ertelme van.

DSC02675

DSC02676

A nap masodik programjakent a gemenci kisvasuttal mentunk egy kort. Ehhez a teljesen kihalt M6-oson soportunk fel. Hihetetlen, tenyleg ures ez az ut. Gyakorlatilag alig talalkoztunk autoval, ugyhogy sikerult is hatvan km-t megtenni kevesebb, mint 20 perc alatt. Az egesz palyara teljes kihaltsag jellemzo. Az alagutak es a “volgyhidak” nevetsegesek.

A kisvasut sajnos hetkozben nem kozlekedik az egesz vonalon, ugyhogy csak 40 percet mentunk befele, aztan fel ora jatszoter es negyven perc kifele. Az erdo nagyon szep, erdemes lenne egy hosszabb kirandulast tenni benne, peldaul a hirdetett ket napos kenuturat.
DSC02691

A rovid szakasz utolso elotti allomasanal volt egy jo jatszoter, mersekelt mennyisegu szunyoggal, ugyhogy itt maradtunk, amig vissza nem fordult a vonat. Csalodas volt, hogy julius ellenere sem voltak nyitva a helyi kis kiallitasok, mert meg nyaron is csak hetvegen lehet megnezni oket. Szerintem ez eleg gaz, inkabb ne lenne nyitva az ev tobbi reszen, de pont a szabadsagolasok alatt tartanak zarva?DSC02688

A kisvonat mozdonya egy modositott C50 volt, aminel eleg szerencsetlenul a kipufogot sikerult jobb oldalon alul kivezetni (latszik is a fust), ugyhogy a kocsikban vegig dizelfustot nyeltunk.DSC02686

A termeszet nagyon szep itt, az erdo fai tobb 10 meteresek, mindenen latszik, hogy el szokta onteni a Duna.DSC02683

A tura vegen megneztuk a kocsikat a palyaudvaron, ahol aztan a szigoru penztarosno el is zavart minket, hiszen az uzemi terulet (legutobb jo 15 eve, a vasutorok voltak ennyire erzekenyek Rakoson).DSC02682

 

A pecsi napok vegen, hazafele menet megalltunk Zengovarkonyban es megneztuk Rockenbauer Pal sirjat. Szomoru latni, ahogy a hatalmas szelidgesztenyek mind kiszaradtak egy betegseg miatt, de azert latszik mar nehany uj kis fa, ugyhogy talan helyrejon majd az erdo.DSC02696


Sorry, comments closed.