Eisriesenwelt

Tirol utan Berchtesgadenbe autoztunk. Az napi terv a sobanya megnezese es a Sasfeszek lett volna, de esett az eso, igy a Sasfeszket elhalasztottuk, a sobanyanal pedig kiderult, hogy 4 evesnel fiatalabb gyereket nem engednek le (azt csak zarojelben, hogy bezzeg 70 eves nyugdijast igen. Pedig oket nehezebben cipeli az ember, ha kell. “Termeszetesen” a sobanyaban is tilos fenykepezni. Biztonsagi okokbol (persze.)).

Ugyhogy vegul egy kozeli jegbarlangot neztunk meg. Ami sokkal nagyobb szivas lett, mint mire szamitottunk.

DSC02162

Itt meg mindenki bizakodik, hogy a szivason tul vagyunk, hiszen a parkolobol feljottunk kb. 1 km-t, megvettuk a jegyet, direkt a dragabbikat, amivel a felvonot fel es le is hasznalhatjuk. Akkor meg nem sejtettuk, hogy ez csak a legelso szakasza a szivasnak.

DSC02164

Aztan jottunk meg egy jo hosszu szakaszt es csak nem ertunk oda ahhoz a nyomorult lifthez. Kb. 25 percbe es 80 meter szintbe kerult, mire elertuk az also allomast. Ugy gondoltuk, hogy ok, innen mar sinen vagyunk, itt a lift, felvisz a barlanghoz.DSC02199

Aztan setaltunk fent es eljutottunk a felso menedekhazhoz. Aztan tovabbmentunk es jo messze meglattuk a barlang bejaratat, ami elkeseritoen tavol es magasan volt hozzank kepest.

DSC02171

Itt mar teljesen biztosan voltunk benne, hogy a vadiuj, tipikus EU-projekt penztar/etterem/latogatokozpont azert epult, hogy atverjek az embereket es miutan kifizetted a 2x euros  belepojegyet, mar mindegy, hogy visszafordulsz-e. Ha elore tudtuk volna, hogy ez meg ilyen messze van, akkor el  sem jovunk ide.

Ez a masodik kep a barlangtol mutatja az utat lefele, ott a masodik sziklan, a vekony vizszintes csik a gyalogut es nagyon jobbra a fak kozott kicsit latszik a menedekhaz, ahol nagyjabol a felvono felso allomasa volt.DSC02197

A barlangban termeszetesen itt is tilos volt fenykepezni. Hogy miert, arrol fogalmam sincs, a hotol biztosan nem kellett vedeni a kepzodmenyeket, mert mindeki karbidlampat kapott. Persze, a tilto tabla nem akadalyozott meg senkit a fenykepezesben. DSC02194

DSC02180

Azzal a barlang bejaratanal szembesultunk, hogy a szivas nem ert veget, mert 1400 lepocsofokon kellett vegigmenni a latogatason, 500 meter befele-felfele aztan 500 meter kifele-lefele. Nagyon nem erte meg. Plane, hogy nehezitesnek az ut jelentos reszen ket kicsit cipeltem, a maradekon pedig a papival osztoztunk a gyerekeken. Rzso vegul nem jott be, mert (utolag is teljesen helyesen), amikor meghallotta, hgoy 1400 lepcsot kell megmaszni, inkabb visszafordult.  Nem vesztett sokat.

Sorry, comments closed.