Neuschwanstein

A tiroli megallo fo oka azt volt, hogy a neuschwansteini kastelyt mindenkeppen szerettuk volna megnezni. Amit vegulis sikerult is, de sajnos ezzel egyutt az osszes celpont kozul talan ebben csalodtam a legnagyobbat.

DSC02159

Egyreszt, sajnos nem volt szerencsenk az idovel, ugyhogy nem sikerult ilyen kepeket csinalni, masreszt eleg nagy kin volt feljutni a gyerekekkel. A hegyre vagy egy viszonylag hosszu gyalogut vagy egy rovid buszos tura visz fel. Sajnos az eso miatt mindenki a busszal akart felmenni es ugyanugy csak egy buszt allitottak be, mint normal esetben. Ezert kb. 100 fos sor allt. A normal jegynel nyert idonk ezzel el is veszett (elore foglaltam a neten, igy a jegypenztarnal allot, megint kb. 100 fos sort nem kellett kivarni).

Aztan feljutottunk, de lekestunk 3 perccel az idoszeletunket, ezert nem engedtek be aztan  szerencsere sikerult masfel oraval kesobbre atkernunk magunkat. Sajnos belul a kastely messze nem olyan erdekes, mint kivulrol. Egyreszt a kiraly halala miatt nem is fejeztek be, masreszt valahogy szerintem latszodik rajta, hogy nagyon uj (19. szazadban epult), ezert pl. a freskok leginkabb csak tisztesseges iparosmunkanak tunnek, nem muveszeti alkotasnak.

Az egyik szobabol keszitett csepkobarlang meg szerintem inkabb gaz, mint jo.

Zavaro volt, hogy majdnem hosszabb ideig tartott kijonni es atverekedni magunkat a szuvenirboltokon a kastelyban, mint amennyit a turaval toltottunk. Ez a hely talan erdekesebb, ha inkabb nem megy be az ember es az idot erdekesebb kulso kepek elkeszitesere hasznalja.

Azzal egyutt, hogy bevallottan sok dolog csak masolat a kiallitott mutargyak kozul, bent tovabbra is tilos fenykepezni. Az a benyomasom, hogy ezt a fenykepezes dolgot csipobol tiltjak mind a nemeteknel, mint az osztrakoknal, legtobbszor mindenfele normalis indok nelkul.

Sorry, comments closed.