A sinsheimi muszaki muzeum

Az elso hetvegi kirandulasunk a kozeli Sinsheime vezetett, ahol egy szep nagy muszaki muzeum van. A kialltott gepek sztarjai a ket deltaszarnyu gep, a Concorde es a TU-144-es. Ezekre szerencsere fel is lehetett menni. A gyerekek meglatjak a muzeumot:

  A gepek a hangarok tetejen vannak, nagyon tetszett. A dontott pozicio miatt jobban lehet oket fenykepezni, de rosszabb benne setalni.

image005 A Tupoljev tenyleg sokkal nagyobb, emlekszem, amikor eloszor lattam Concordeot, nagyon meglepodtem, hogy mennyire kicsike volt a gep, 2+2 ulessor, kozottuk egy egeszen keskeny folyosoval. Az ablakok csak tenyernyiek es menet kozben a fal egeszen meleg volt a surlodas miatt. Sajnos mar egy evtizede annak, hogy egyik szuperszonikus gep sem repul es egyenlore nem latom, hogyan fogom atlepni a hangsebesseget :-). A Concorde meg a gyerekeknek sem volt tulzottan tagas: image006 A 144-es belso tere sokkal elhetobb meretunek tunik, bar azzal meg folyamatos anyagfaradasos problemak voltak, szoval inkabb a Concorde. image008 A Tupoljev szarnyaban nagyon tetszik ez az iveles es az, hogy a gep hatuljanak a fele titanbol keszult :-). image007 image010 A muzeum szerencsere vonatokkal is foglalkozik, ez a vasuti gozdaru fogadja a latogatokat az egyik oldali bejaratnal: image001 A gyerekek alig birtak magukkal, amikor lattak, hogy minden tele van repulokkel. image002 Hatalmas repulogep-csuszda is volt, de ehhez meg Erik is tul kicsi volt, fel lehetett maszni a repulore, hogy aztan vagy a nagyon gyors fem csuszdan csusszanak le (egy padloszonyeg-darabon) vagy a lassu csiga-csuszdan. image003 Egy regi Junkers belsejeben. Nezzetek meg, hogy ennek meg szogletesek voltak az ablakai, a korai sugarhajtasu gepeken anyagfaradas jelentkezett az ablakok sarkainal, ezert mar nem hasznalunk ilyeneket. Jellegzetes a hullamos lemez.image004 Orultem, hogy egy Malev-gep is ki van allitva: image009   A tetorol is le lehett volna csuszni : https://www.youtube.com/watch?v=jieyRxoO5IU A hangarban nagyon erdekes gepek voltak kiallitva, nagyon tetszett ez az osszkerekhajtasu bicikli, aminek az elso kereket hajtotta egy kicsi benzinmotor. image011 Ez egy gyonyoru, uj epitesu gozcsonak volt. Nagyon tetszett, szep famunka, minden alkatresz rezbol, gyonyoru na. image012 A Concorde sziluettje szerinem semmit sem oregedett. image013Eleg sok gyerekjatekot is kiraktak, ami nem tul szimpatikusan mind kulon-kulon penzdobalassal mukodott csak, akkor is nagyon rovid ideig.

Trackback

1 hozzászólás

  1. anyus, apa @ 2014-05-23 17:30

    Nagyon szép múzeum! Tetszett szülőknek, gyerekeknek egyaránt! 🙂