Cancun, negyedik nap

Merules a Chac-mool cenote-ban.

Kepekkel frissitve!

Hat, ez nem semmi! Jo kepeket sajnos nem tudtam csinalni, megint a flickert (www.flickr.com, chac mool cenote) tudom ajanlani, nagy kulso vaku kellene a hasznalhato kepekhez.

Mar megint hajnalban kellett kelni, eddig nem volt nap, hogy 9 ora utan kelhettem volna, a sracok nyolc ora elott erkeztek a hotelhez. A cenote masfel ora autoutra volt, kozben megkaptuk a barlangi-buvar gyorstalpalot. A levego harmadat szabadott elhasznalni, utana mar “keves a levegom” jelzest kellett adni a merulesvezetonek. Harmad palack befele, harmad kifele, harmad tartalek. A latotavolsag egeszen fantasztikus volt, kb. 50 meter, kristalytiszta karsztviz. Erdekes volt edesvizben merulni, a szokasos 10kg helyett kb. 5 kg sulyra volt csak szuksegem. Keves esetben lathato ilyen egyertelmuen a sos es edesviz kozotti surusegkulonbseg.

A Yucatan felsziget egy nagy meszkotomb, nincsen egyetlen felszini folyo sem, az osszes viz lemegy egy hatalmas, osszefuggo barlangrendszerbe. A cenote-ok viznyelok, a mayak szerint a tulvilag kapui.

A barlangok egy resze beomlott, ezert a merules soran sohasem voltunk 20 meternel messzebb valamelyik kijarattol. A beomlott reszeknel a nap gyonyoruen besut, olyan mintha egy akvariumot neznel belulrol. Minden televolt kis fogaspontyokkal es nehany ket-harom tenyernyi suger is lakott arrafele.

Furcsa volt, hogy a ket merules kozott nem volt felszinen eltoltott idonk, meg a vizbol sem jottunk ki, ugy csereltek rajtunk palackot (ami nekem nem igazan tetszett, nem igazan kellene viznek ernie a palack csatlakozasanak es az elso lepcsonek…). A melegvaltast megtehettuk, mert a merules maga nagyon sekely volt, a maximalis melyseg 14 meter volt. Ezert is eleg a levego ketharmada egy 45 perces meruleshez.

Lenyugozo volt meg egy nagyon erdekes jelenseg: kb. 10 meteres melysegben az edesviz alatt sosviz van. Fent csodalatos latovatolsag, mintha az urben lebegnel,aztan elered a kozeghatart, ahol hirtelen mintha tejuveg venne korul.

A sos es edesviz toresmutatoja eltero, ez normalis esetben nem feltuno, de itt orvenylik a ket viz, ezert egyszeruen nem lehet atlatni rajta. Erdekes elmeny volt belesullyedni, az elottem masfel meterre uszo tarsam uszonyat eppencsak lattam.

Szoval igazan egyedi merules volt. Erdekes, a merulesvezeto mondta, hogy egeszen sok magyar jon ide, mert ugy altalaban menok vagyunk a barlangi merulesben, raadasul mar itt is van magyar merulesvezeto.

Sorry, comments closed.