Andorra

Vegul erre a hosszu korre egyedul mentem. Cambrils-Andorra-Ax-les-Thermes-Cambrils, netto 8 ora autozas, kb. 550km.

Meg szerettem volna nezni Andorrat es a francia furdohelyet, Ax-Les-Thermest. Sajnos az ut alig negyeden van csak autopalya, a tobbi vegig ketsavos ut es hegyi szakasz. Ez nem az egyetlen hatranya, de azt csak kesobb tudtam meg: hiaba van kek alapon sarga csillagos Andorra tabla a hataron, az orszag nem az EU resze. Ezt 20 MB adatforgalom 2000 kr-as telefonszamlaja banja, mert hiaba volt 10GB-os EU adatcsomagom, az bizony itt nem ervenyes.

Katalonia parttol tavolabbi reszei egeszen termekenynek tunnek, tobbsegeben zold mezok voltak, nem a lejjebb megszokott felsivatag. Szerencsere a ketsavos uton is normalisan lehetett haladni, reszben azert, mert valamikor negykor felebredtem es fel otkor mar boven uton voltam.

Nehany oras ut utan feltuntek a Pireneusok delebbi vonulatai.

Kozben volt nehany szep volgyzarogat is.

Aztan ez itt a hatarellenorzes Andorra fele, ott latszik jobb oldalon a Volvo mellett a kek alapon csillagos Andorra felirat, na ez ne tevesszen meg senkit, az EU-bol kilep az ember itt. Mondjuk ezert van tele szokas szerint (mint minden ilyen vamhataron), a hatar tuloldala bevasarlokozpontokkal, ahol a szokasos, magas adotartalmu dolgokat lehet vasarolni (cigi, alkohol, csoki, luxuscikkek).

Andorra egyebkent nagyobb, mint ahogy gondoltam, utolag jottem ra, hogy Lichtensteinel kevertem ossze, ahol a multkor a volgyiek es a hegyiek szembenallasarol olvastam valamit :-). Szoval azert itt tobb telepules is van.

Itt mar boven latszodak havas hegycsucsok.

Ez itt Andorra la Vella, a magyar focivalogatottat aktualisan legyozo csapatot ado vilagvaros :-). Igazibol pont olyan, mint egy nagyobbacska alpesi varoska. A volgy miatt meglehetosen zsufolt.

A regi epuletek szerintem pont olyanok, mintha a svajci hegyekben lennenk, most is pont ugyanugy szepek.

A volgy nagyon osszenyomja a varost, ezert mar a regi negyedben is egeszen szuk utcakat hagytak csak a hazak kozott. Ugy tunik, a tuzektol kevesbe tartottak.

Ez a regi parlament epulete, Europa elso parlamentje volt. 

Az uj epuletet szerintem nagyon jol sikerult megtervezni, modern, megis teljesen illik a regihez ezzel a nyers koves homlokzattal.

Ez egy jo kep arra, hogy mennyire ossze van szoritva a varos, itt legalabb negy kulonbozo szinten vannak telkek, ahogy tavolodunk az utcatol.

A varost ketteszeli a nagy Valira folyo, igazi eros sodrasu hegyi folyo, engem meglep, hogy meg igy keresztul engedik a varoson, de ezek szerint itt nem jon olyan gyorsan a hoolvadas utani ar, hogy arviz legyen.

Best of both worlds? Amikor a francia es a spanyol konyha osszeer: sargaban a kulonoboz viziszarnyas-termekek (liba- es kacsamaj konzervek, konfitalt kacsacomb) es a spanyolok (vorosborok, szaritott sonkak). Hoztam is finom cuccot :-).

A Sant Esteve templom, kozvetlenul a parlament epulete mellett az ovarosban. A helyi ko ilyen szinu, ugyhogy a regi varosresz uralkodo arnyalata ez a szurkes szin.

Aztan a varos utan felmentem a hegyekbe, mert az itteni mezogazdasagi terulet a vilagorokseg resze. Szep volt, bar a szabvany alpesi retnel szerintem nem nyujtott tobbet. Bar ez mar onmagaban eleg, hogy felmenjen az ember a kb. 20 perces szerpentinen. Kicsit zavarta azert a latvanyt a ket nagy adotorony, 1938-1981-ig uzemeltek.

A to vizet egy vizeromu hasznalja ki, ehhez ugyanugy csoben vezetik a vizet, mint a norvegokhoz, mert igy ki tudjak hasznalni, hogy a volgy tobb szaz meterrel alattunk van.

Trackback

1 hozzászólás

  1. anyus, apa @ 2017-06-18 21:15

    ÓÓÓÓÓÓÓÓÓó! Csodás út volt. 🙂