Alhambra

Elutaztunk Granadaba es megneztuk az Alhambra-palotat is. A Sierra Nevada labanal, a learamlo huvos levego kellemes nyari palotava tette. A legszebb reszek itt a mor idokbol szarmaznak.

IMG_3786

A Sierra Nevada csucsain boven volt meg ho, szep latvany volt, ahogy kozeledtunk fele. Persze orultem is, hogy ugyan latszik, de jo messze van az a ho :-).

Ilyen a kilatas a palota dombjarol a kornyezo dombokra:

 20130203_151458

Bal oldalon az erod:

20130203_140636

A palota szepen rendezett es ontozott kertje:

20130203_141343

A lenyeg, a mor idokbol szarmazo palota gyonyoru kofaragasai:

20130203_150606

20130203_150200

A hely nagyon szep volt, viszont ez volt a legnegativabb kirandulas az egesz nyaralas alatt. Egyreszt, meg teljesen szezonon kivul is keresni kellett a parkolohelyet, ahova befert a kisbusz. Masreszt, megvettuk a jegyet, ketszer kellett sorban allni, mert mint kiderult, a gyerekek 0 euros jegye nelkul nem mehetunk be.

Aztan itt is, mint ahogy most ugy altalaban tapasztaltuk Andaluziaban, tok felesleges embereket alkalmaznak, valoszinuleg a munkanelkuliseg elrejtesere. Mint otthon, amikor a Szechenyi-furdoben a biztonsagi orok kezelik helyetted a leolvasot a beleptetonel (akkor minek a belepteto, ha ember kell a beengedeshez azzal egyutt is?), na itt is. Megveszed a vonalkodos jegyet, nem lepittyented, nem, ember elveszi, lepittyenti, mehetsz. Ez meg haromszor tortent meg kb. 500 meter ut alatt, mindenhol kettesevel alltak. Aztan, bar alig van ember, mint kiderult, a jegyre kapasbol ranyomtatja a gep, mikor mehetunk be a mor reszbe. Fel oraval a megvaltas utan. Na, ezt mi 14:20-kor tudtuk meg, hogy 14:30-kor mehetunk be. Persze nem azert, mert esetleg vezetes lenne, hanem csak ugy. Gondolom, amikor nyaron sokan vannak, igy jobb.

A mor reszen kivuli muzeum persze bezart 14:30-kor, merthat szieszta, aztan meg minek jojjon vissza amikor holtszezon van.

Erre kiderult, hogy nem vihetjuk a babakocsit, mert lepcsok vannak. OK, le _kell_ adni a csomagmegorzobe, ok, szaladas oda. Ott egy valodi, hamisitatlan Ilonka ult, akik a postan vagy hasonlo allami helyen szoktak. Vegtelen csigatempo, lekezeles, szarakodas majd megszopatas. Mert:

persze rontgenezni kell mindent, mert hatha az ETA-tol jottunk (egyedul itt rontgeneztek, bar mindenhol ott vannak a gepek). OK, _kezzel_ irott kis kockas fuzetbe, hogy mit hagyunk ott, amihez _utlevelet_ ker, merthat nehogymar ne igazoljuk magunkat. Nevunket aztan igyekszik kimasolni. Erre ramutat a hatamon a gyerekhordo hatizsakra, hogy azt sem vihetem be. Nezek, hogy mi a van, mit kezdjek a gyerekekkel akkor, ketten vannak. Nem-nem, le kell adni. Ujabb rontgen, ujabb sor a fuzetbe (nem lehet am ugyanarra a biletara), ket ordito gyerek a kezembe, rohanas vissza, mert mar 14:38 van. Ott meg varhattunk 15 percet. Remek volt. Ja, a legjobb, vilagorokseg, Andaluzia legnagyobb latvanyossaga, egyik alkalmazott sem beszel angolul. De meg a spanyolokhoz kepest bunkok is.

Vegul bejutottunk es persze az a resz nagyon szep volt.

Aztan a latogatas megkoronazasakent a parkolojegy automata nem ette meg a VISA kartyamat. Ra volt irva, ott volt a logo es nem. Erre odamegyek mellette  a bodehoz, amiben a parkolo-informacios ember ult, hogy segitsen mar. Persze ez sem tud angolul es bunko, csak legyint, hogy VISA, hat ott az automata, VISA. Anyad. Szerencsere jott egy spanyol csalad, akik tudtak angolul es az o kartyajukat sem ette meg (vegul nekik azert, mert MasterCard volt). Spanyolul legalabb mar hajlando volt beszelni. De persze semmit sem tudott segiteni a kartyaval. Jo, akkor fizetunk kp-val. Csak 20 eurosunk van, 5-10 eurossal lehet fizetni. Kiraly. ATM nincs. Na, aztan kiderult, hogy azert penzt valtani lehet nala. Siker, kifizetjuk kp-val. Ujabb szimpi lepes, 15 percunk van elmenni a parkolobol. 300 meter, ket gyerek, babakocsi. Persze. Komolyan felmerult bennem, hogy egyszeruen kidontom azt a duledezo sorompot, ha nem akar kiengedni (a ceges autoberlesi szerzodes miatt 0 euro volt az auton okozott karert a felelossegem :-)). Szaladas, berak gyerekeket, gyorsan kimegy. Aztan veszvillogo es megalltam az elso kozlekedestol elzart teruleten szepen kb. 25 percre, amig etettunk, pelenkaztunk, itattunk. Nagyon elegem volt beloluk. Persze automata lent volt, szoval nem lett volna az sem tul jo, ha elobb felmegyunk, rendbetesszuk oket, aztan visszagyalogolunk, fizetunk aztan megint vissza.

Nehany egyeb kep:

Kilatas a szobank ablakabol:

    20130203_110454

Lily koncentral a Kisvakondra:

20130203_185406

Sorry, comments closed.