A Horseshoe-bend

Este 10 ora korul erkeztem meg a hotelbe es kihasznaltam a jetlaget, ugyhogy felhuztam egy ebresztot hajnal kettore, mert hosszu utat terveztem a ket szabad nap kozul az egyikre. A Horseshoe-bendrol (Patko-kanyar) valoszinuleg nem nagyon hallottatok, de hogy lattatok az szinte biztos:

Szoval kb. 12 oras utazas volt betervezve, de egy nap csak 10 orat van vilagos. Ugyhogy meg ejszaka el kellett indulnom. Vicces volt, hogy a legkozelebbi nagyvaros Salt Lake City volt, ugyhogy egeszen ismeros tablafeliratok voltak (juniusban voltam Idaho Fallsban, akkor Salt Lake Citybe repultem es onnan eszara es delre is mentem, a mostani ket autos utam kozeli vegpontjai mindossze 150 km-re voltak egymastol).

Hajnal 7-re (mint kiderult, helyi ido szerint 8-ra) mar ott is voltam a Powell-to volgyzaro-gatjanal, a Glen Canyon gatnal. Megneztem a gatat es itt is szembesultem vele, hogy milyen komoly vizhiany van a kornyeken, kb. 10 meter hianyzik a tobol a normal vizszinthez kepest.

Maga a gat is eleg szep nagy, persze kisebb, mint a Hoover-gat, de azert jol nez ki:

Erdekes, hogy a ket gat (ez es a Hoover) gyakorlatilag kiirtotta a Colorado-folyo deltajanak brakkvizi elovilagat. Eloszor a Hoover keszult el, akkor a Mead-tavat hat even at toltottek, addig semmi edesviz nem jutott a deltaba. Aztan megepult a Glen Canyon gat, ami mogott a Powell-tavat toltottek 18 evig. Ja, az kulon furcsa, hogy a Hoover-gatat es a Mead-tavat is a szovetsegi vizugyi iroda egy-egy vezetojerol neveztek el.

Szoval a gat utan megneztem a Horseshoe-bendet, aztan irany a Grand canyon deli pereme. Ja, ezert nem mentem jobban a szelere a fenykephez: reteges, repedezett szikla, nem igazan akartam kiprobalni, mennyire stabil.

Az USA-nak ez a belso resze elegge lepukkant. Ez itt egy telepules. Igenytelen szemethalmok, mindenfele csak duledezo mobilhazak. Igazibol nem jobb, mint Borsod.

A velemenyek megoszlanak, hogy melyik perem a szebb, nekem nem volt tul sok valasztasom, ez fert bele a programba es ossze tudtam hozni azzal, hogy megnezzem es meg a Hoover-gatra is jusson ido (az eszaki-perem tul kozel volt, meg ejszaka voltam ott, a nyugati-perem pedig a gat utan lett volna, akkor meg mar ujra sotet volt).

 

Sorry, comments closed.