Husvet hetvegejet Goteborgban toltottuk. A varos csak harom oranyira van otthonrol es az idojaras-elorejelzes igeretesnek tunt. Az idovel vegig szerencsenk volt es maga az ut is egesz jol sikerult. Az elso latnivalo egybol a legerdekesebb is lett, az Aeroseum nevu repulogep muzeum, ami a varos eszaki reszen van, ezert egybol lefele menet neztuk meg.

Kellemes meglepetes volt, hogy a teljesen elhagyatott helyen vegul nem egy almos kis kiallitas vart minket, hanem egy hideghaborus repulogep-bunker! Balra lehetett kihajtani a gepekkel, Y alakban agazott el az ut az egyik es a masik futopalya fele. Itt nem is volt kapu, csak az Y szaranal.

Belepve kellemes langyos meleg, tiszta, teljesen szaraz falak es friss levego fogadott minket, jol epitettek meg a hideghaboruban. Eloszor azt hittem, hogy ennyi az egesz, mar ez is erdekes lett volna, aztan kiderult, hogy ez az emelkedo alagut csak az (egyiranyu) kijarata a bunkernek.

Szepen sorbavettek a svedek gepeit, szerencsere nincsenek tulfeltve, nyugodtan meg lehet fogdosni. Ez az elso egy Tunnan (hordo), mar az angelholmi muzeum bejegyzeseben is irtam rola, hihetetlen, hogy repulni tudott. Mogotte egy Draken, erdekes, hogy a deltaszarnyu gep meglepoen strapabiro kivitelu lett, olvastam, hogy akar 15G-s tulterheleseket is karosodas nelkul kibirt.

Aztan persze a hideghaborus nagyvas, a Viggen is kepviselte magat tobb peldannyal. A gep kesobb a Volvo muzeumban is feltunt, hajtomuvet amerikai licensz es sved tovabbfejlesztes utan a Volvo Flygmotor gyartotta. Az RM8 hajtomu a sved repulogepgyartas egyik nagy eredmenye. Ez egy eredetileg polgari gepekhez fejlesztett P&W hajtomu, a JT8D militarizalt valtozata. Boduletes meretu, ennek reszben az is az oka, hogy ez egy turbofan hajtomu, bar eleg alacsony ketaramusagu fokkal (nagyjabol 1:1). Csereben rendelkezett sugarforditoval (szuksegtelenne teszi a fekernyot es a gep tolatni is tud onalloan, ezert a sved szuksegreptereken a tundran nem kell kulon kiszolgalo infrastruktura) es utanegetovel is.

Aztan meg lejjebb mentunk, itt a helikopterek jottek, meg mindig az hittem, hogy ez az egesz kiallitas es utana majd jol vissza kell gyalogolnunk.

Az egyik tandemrotoros helikopterbe be is szabadott menni. Ugy gondolom, hogy nagyon jozanul sikerult eltalalni az egyensulyt a dolgok vedelme es az erdeklodes felkeltese kozott. A nem kulonleges muzealis ertekek minden tovabbi nelkul fogdoshatok.

Ott a nagy szurke ajto mogott kezdodik az igazi kiallitas :-).

Itt aztan egy nagy H alaku hangarban szerintem kb. 15 gep biztosan elfert normal uzemben. Kis szerelocsarnok is rendelkezesre allt. Ez itt egy ujabb Draken.

Ez a kereszt vezeto resze a H-nak, a tulso vegen van a szinten egyiranyu lefele jovo alagut, ahol a repulok beallhattak a bunkerbe, a hatam mogott pedig az elobb mutatott szurke ajto van, ahol ki lehet menni.

Valoszinuleg a vilag legbiztonsagosabb jatszotere, meteres atombiztos ajtok es nehany tiz meter szikla alatt.

A Draken uleset ki lehett probalni.

Lily is kiprobalta, Veronika kicsit felt, ugyhogy o nem.

De a helikopterbe mar mind beultek. Ez egy direkt lecsupaszitott vaz, ahol viszont a botkormany es a pedalok mukodtek, ezert jol lehetett latni, hogy hogyan mozognak a rotorlapatok kormanyzas kozben.

Ez egy nagyon erdekes repulo, nem sok epult egyszerre huzo es tolo legcsavarral. A keves gep egyike, amire ki volt irva, hogy legyszives ne fogdosd.

Mentotutaj alternativ felhasznalasa.

A helikopter csucsok, ilyen hosszu volt a H egyik oldalszarnya a negy kozul. Erdekes a hatterben a selejtezett Super Puma, ilyenekkel viszik a munkasokat a platformokra, de ez annyit repult mar a sved hadseregben, hogy selejtezni kellett.

Ilyet se gyakran lathat az ember: repulogep-forditokorong. 

Ujabb vadaszgep-sor, ez a Viggen kulonosen vicces volt, mert kivettek a hajtomuvet es a gyerekek maszkalhattak benne.

Itt eppen Lily bujik mindjart ki a levegobeomlon, most korulbelul a sugarfek helyen all (a fenti kepen a kis res ott a fuggoleges vezersik alatt).

Az RM8.

Sorry, comments closed.