Sentosa

A szingapuri udulosziget. Jobbrol kontenerkikoto, balrol kontenerkikoto, szemben olajfinomito, a szigeten pedig vidampark, akvarium, sok-sok etterem, (mesterseges) homokos strandok, szallodak es egy vilaghaborus erod.

A szigetre vagy be lehet setalni, vagy be lehet menni egy rovid monorail utazassal is.

A sziget es az egesz varos jelkepe a felig hableany felig oroszlan merlion, amibol (ki hinne), a vilagon legnagyobb szobra is itt van. Mas helyeken eleg kicsi az igeny a merlionokra :-). Ez is teljesen tudatosan van megtervezve, peldaul a szajaban a fogak a kulonbozo szingapuri etnikumokat jelkepezik.

A szigeten vizipark, egy szep akvarium es a Universal Studios vidamparkja is egybol az elso allomas mellett van. Vegul csak az akvariumot neztem meg ebbol a harombol, mert az Universal kevesbe erdekelt (erdekes, valahogy a harom evvel ezelotti texasi Six Flags-es hullamvasutazas ota nem kivanom), a vizipark helyett pedig akkor meg sokkal jobb otletnek tunt a tengerpart (igy utolag, inkabb a viziparkot kellett volna valasztani).

Az akvarium hatalmas fomedencejeben meg ordograjak is uszkalnak. Gyakran feltunik olyan kep a neten, amin egy cetcapa is uszik benne, szerencsere errol mar indulas elott letettek, csak addigra a kepet mar valaki osszephotoshopolta. A nagy uvegfal 3×2 londoni emeletes busz meretu, 70 cm vastag plexi.

Mindenfele ragcsa volt, a corndogot kiprobaltam, igazibol szerintem a kiflibe rakott hotdog finomabb, ez meg viccesebb, mert palcikan van. Az edes kukoricat is tok jo igy venni ragcsanak. A marokra foghato pulyka alsocomb hatarozottan tetszett, elkepzeltem, ahogy vennek harmat a saskaknak es ott enne mindegyik sorban.

Bar sokkal valoszinubb, hogy inkabb ezekert a szivarvanysutikert vesztek volna meg.

Ez a hengeres medence is nagyon tetszett, valoszinuleg kicsivel egyszerubb ilyen szep tropusi akvariumot uzemeltetni, ha amugy a tropusi tengerviz es a halak is helyben elerhetoek :-).

Az akvariummal egy helyre telepult tengereszeti-jellegu muzeum inkabb egyfajta diszlet volt csak.

A sziget kozepen van egy magas torony, amire ilyen korbeforgo kilatolift megy fel. Ez a rengeteg hajo meg mindig csak egy resze a Malakka-szoroson naponta atkelo hajoknak. Szemben balra a ballasztvizkezelo-sziget, jobbra az olajfinomito-sziget. Szingapur jelentos szereplo a ballasztvizkezelesben (ezt komolyan kell venni, peldaul invaziv fajok terjedesehez is hozzajarulnak a hajok, beszivhatnak halakat es mas allatokat, amit mondjuk 20 ezer km-el arrebb pumpalnak ki) es a finomitasban is (ez a sziget a vilag nyolcadik legnagyobb finomitoja), a hajok pedig eloszeretettel bunkerelnek itt uzemanyagot, mert olcso. 

A finomitoszigetet tobb kisebb sziget osszeolvasztasaval hoztak letre, 65 ezren dolgoznak itt es korulbelul 25 mrd dollarral jarulnak hozza a szingapuri gazdasaghoz.

Ilyen is keves helyen lehet: a palmafas-homokos tropusi tengerpart, mellette a kontenerkikoto.

Ez a masik irany, kozepen a hattereben a varoskozpont a toronyhazakkal, elotte az egyik kontenerkikoto, a kep aljan pedig  nehany sentosai hotel.

Tengerpart, kontenerkikoto, olajfinomito. Csak semmi polkorrektseg :-), a gazdasag a fontos.

Videok es meg nehany kep a kovetkezo bejegyzesben.

 

Sorry, comments closed.