Eleg sok erdekesseg volt es ezert sok a kep, lesz harmadik resz is. Ja, elfelejtettem az elozo bejegyzesben: egyreszt Londonban sokkal jelentosebb a magyar jelenlet, mint Osloban, minden nap hallottam magyar beszedet, de itt a muzeum fele menet volt a legfurcsabb: szembe jott egy kis csoport, harom fekete ferfi es egy pakisztaninak tuno csalad, akik egymas kozott, kulonbozo, de eros akcentussal magyarul beszelgettek :

dsc08304

A helikoptereknel nehany korai esetben igy az orrban helyeztek el a hajtomuveket, mielott a ma altalanos, tetore szerelos megoldas lett volna az uralkodo. Gondolom a karbantartas egyszerubb volt igy, de az utaster szempontjabol biztosan nem volt elonyos. Ez a piros helikopter meg kulon furcsa, mert mar gazturbinas, megis az orrban van a hajtomu, raadasul ketto van benne, amik kulonbozo tipusuak. Karbantartasi remalom lehetett.

Aztan itt van ez az erdekes tandemrotoros gep, en azt hittem, hogy gyakorlatilag csak a Boeing-gyartmanyok voltak jelen ezen a piacon (a Chinook es valtoztai), de ez egy masik tipus. A teljesitmenye eleg nagy volt arra, hogy vagy jelentosebb csapat katonat vagy kulso fuggesztesu terhet szallitson.

A kepek valtozoan rossz feheregyensulyuak sajnos, a plafonvilagitas szinhomerseklete gyorsabban valtozott, mint hogy eszrevettem volna.

dsc08305

Ilyesmi helikopterekkel szallitjak a dolgozokat az olajplatformokra.dsc08306
Ez pedig egy igazi gyonyoruseg, egy repulocsonak, ami tenyleg olyan szepen fabol epult, mintha egy korabeli fa vitorlas lenne.
dsc08308

Szepen lakkozott kezmuves asztalosmunka.dsc08311

Persze a geppuskaallvany eleg sokat ront rajta.dsc08312

Ez tenyleg egy szarnyas vitorlas volt:dsc08314

Ez egy Hunter gepagyu-kontenere, alul a fegyverek csovei, felul pedig a gepbe sullyesztett loszertartaly.dsc08315

Teljesen belesimul a gepbe, ott a pilotafulke alatt vannak a lyukak a csoveknek.
dsc08318

Itt mar megint mas szinu volt a LED-es vilagitas. Ez egy English Electric Canberra, fegyvertelen felderito es elektronikai zavarogep (ez a valtozat, eredetileg a Canberra bombazonak epult, a vitorlazo-szeru felepites azert ilyen, mert nagy magassagban, nagy sebesseggel repult, amit az akkori vadaszgepek nem tudtak elerni, bombazokarrierje az elso modern fold-levego raketautegek megjelenesevel ert veget). dsc08321

Latszik, hogy hosszutavu jarorozesre terveztek es nem manoverezesre.
dsc08324

Es meg egy oldalnezeti kep, most mar jo feheregyensullyal.dsc08327

Az F-4 Phantom brit valtozata. Aranyosak voltak, mert elmondtak, hogy bezzek a brit hajtomu 20%-kal nagyobb toloereju volt es milyen jo, aztan azert kiderult, hogy ugye emiatt nehezebb is lett, a nagyobb toloereju hajtomu nagyobb levegobeomloket igenyelt, ami megnovelte a legellenallast es a fogyasztast. Szoval gyorsulasban es nehany parameterben jobb volt, de a tobbi helyen el is vesztettek azt, amit az erosebb hajtomuvel nyertek.dsc08330

Nem illik annyira a muzeum profiljaba, de azert kiallitottak ket jarorhajot is.dsc08331

Az elso vilaghaborus es a repules kezdetei hangarban eredetileg egy uzem mukodott, amiben az elsok kozott hasznaltak elektromos aramot a gepek hajtasara. A tulajdonos ezzel szeretett is dicsekedni, ezert ez a teljesitmenykijelzo szekreny a bejaratnal volt es eloszeretettel mutogatta a latogatoknak, hogy eppen mennyi energiat fogyaszt az uzem.dsc08332

Egy nagyon korai gep, igazan praktikus a fofutok kozott az atvagodasgatlo facsuszo.
dsc08334

Szep gyujtemeny van a ketfedelu gepekbol, sajnos eleg kevesen jonnek at ide a masik ket hangar utan.dsc08335

Nem is tudom, hogy valaha lattam-e mar negytollu fa legcsavart. Kulon furcsa meg ebben a gepben a ferden beepitett motor.
dsc08339

Az orhajok kicsit kozelebbrol.dsc08341

Sorry, comments closed.