A Greenwich-i obszervatorium

Bar nekem a hely sztarja a Cutty Sark volt, valoszinuleg a legtobb embernek a 0 hosszusagi kor es a kiralyi obszervatorium ugrik be a helyrol. Szerencsere mindegyik celpont csak par perces setara van egymastol, az egesz teruletet keresztul lehet setalni kb. 20 perc alatt.

DSC04946

A kilatas a domb tetejerol nagyon szep, a vilagos epulet az oszlopsorral a tengereszeti egyetem, mellette balra a fak kozott a Cutty Sark arbocai latszodnak. DSC04942

A szep zold gyephez tenyleg kell az itteni esos idojaras, meg nehany szaz ev funyiras.DSC04985Tobb erdekes dolgot is lattunk, ez nagyon megfogott, korai kiserlet hosszu gyujtotavu tavcso keszitesehez. Asott egy 30 meter mely fuggoleges kutat, beult az aljara es remelte, hogy pont elrepul felette a dolog, amit nezni szeretne. Amellett, hogy az eg marha nagy ennek pedig marha kicsi a latoszoge, meg a parasodassal sem tudtak mit kezdeni, hasznalhatatlannak bizonyult. Ilyen az, amikor az otlet megelozi a muszaki kepessegeket. Az LHC-nel ereztem igy, csak az eppen a masik oldalan van ennek a hatarnak: boduletes komplexitassal es befektetessel megvalosithato mar, de tenyleg olyan, mint egy szentuzelesu raketaval menni a Holdra.

DSC04944Itt lattam eloszor tenyleg mukodni egy camera obscurat. Oszinten, nem hittem, hogy tenyleg ilyen szepen lathato kepet vetit.

DSC04502

Aztan persze megcsinaltuk a kotelezo kepet a 0-meridianon, itt meg kicsi kuzdelemmel,

DSC04953

Aztan egy kis segitseggel mar egeszen rendezetten is:DSC04957Az obszervatoriumban szep kiallitas van a tengereszeti kronometerekrol es jelentos gyujtemenyuk is van. Elsore hihetetlen, de a tengeri navigacio egyik alapveto eszkoze a hajo mozgasatol fuggetlenul pontos idot mutato ora.

Kicsit ilyenkor mindig sajnalom, hogy a ma keszitett eszkozok elenyeszo resze ilyen szep mives munka, mint ezek:

DSC04963

DSC04983

DSC04978Az obszervatorium mellett egy szep vadgesztenyesor van:

DSC04984Aztan lesetaltunk a dombrol es elmentunk a mar beigert jatszoterre a park egyik sarkaban. Itt a gyerekek osszeesesig galambokat kergettek :-).

DSC05003

DSC05014

DSC04509

 

 

Sorry, comments closed.