Autovadaszat

Az elmult nehany hetben csaladi autot kerestunk, tegnap pedig meg is lett a gyoztes.

A kovetelmenyrendszer a vegletekig leegyszerusitve:

– 7 ules (a tervezett gyerekszamhoz, Kajakhoz es az esetleges nagyszulolatogatasokhoz igazitva)
– harom egyforma ules a kozepso sorban
– automata valto
– nagyjabol 100 loero/tonna

Futottak meg kategoria: Citroen C4 Grand Picasso (csak gyenge motorral es nem tul jo robotizalt automataval erheto el), Renault Grand Scenic (gyenge motor az automatahoz), Mazda 5 (nem harom egyforma ules van a masodik sorban), Mitsubishi Grandis (ugyanez, nincs harom egyforma ules hatul), Peugeot 5008 (nem kenyelmes elol).
A harom auto, amit vegul kiprobaltunk (a kepek a katalogusokbol szarmaznak, kiveve a Fordet, ami az origo cikkebol):

Volkswagen Touran 2.0 TDI DSG, 140 le, Totalcar teszt

Ezt probaltuk ki eloszor, igazibol sokkal jobb volt, mint amire szamitottunk, a 140 le-s motor a DSG valtoval nagyon jo paros. Jol ment vele, kellemes a belter es nem erzodik balnanak (mert nem is az, ez csak 4.4m hosszu, a Punto 4m). Komoly gond, hogy nem ferek el rendesen az ulesben. Lehet, hogy meg lehetne szokni, hogy ennyire nyom az ules oldaltamasza, de annyival azert nem olcsobb, hogy olyan autot vegyunk, amiben meg fel ora utan is feszkelodok. Rzsot is nyomtak a Highline verzio sportulesei es a Comfortline is csak kicsivel volt jobb. A 6-7-es ules csak gyerekeknek megfelelo meretu, meg sem probaltam beulni. Het ulessel a csomagter jelzes erteku. A kozepso sorban nincsen levegokiomlo az ablakoknal, ezert parasodhat es nem latnak majd ki a gyerekek. Az auto 20%-kal olcsobb, mint a masik ketto.

Ford S-Max 2.0 TDCI Powershift, 163 le, Origo teszt

A titkos favoritom. Ez tetszik legjobban a harom kozul, ebben a feherben kulonosen. Szelloztetett ulesei vannak! Sajnos a 163 loeros motorral is sokkal nyulosabb volt, mint a Touran, bar a belter jelentosen nagyobb. Az ulesek nagyon kenyelmesek, a 6-7-es ules max 14 eves korig, 7 ulesesen is marad egy kis csomagter. A Powershift valto meglepoen rossz volt a DSG utan, pedig ez is dupla kuplungos. Tudott rantani az auto gazadaskor, a motorhang pedig valahogy sokkal kulturalatlanabb volt, mint a Tourannal. A belter kicsit vasari hangulatu a kalyhaezust es zongoralakk betetekkel. A levegokiomlok jok, a kozepso sornak kulon a B oszloprol befele fujo es ablakra fujo is van. Amikor beultunk, azt hittem, hogy ott helyben megvesszuk, kb. 30 perc utan csalodottan es bosszankodva vittuk vissza, mert tudtuk, hogy nem. Pedig nagyon magas labdat kapott.

Volkswagen Sharan 2.0 TDI DSG, 140 le, Origo teszt, Totalcar teszt

Ime a gyoztes, a VW uj nagy busza. Arban kb. ugyanannyi vagy talan kicsivel olcsobb, mint az S-Max, a 6-7-es ules meg nekem is kenyelmes, pedig hatulrol masztam be es a leghatso allasban volt a kozepso ulessor (ez azt jelenti, hogy a beallithato legkisebb labter volt a 3. ulessorban)! A Punto hatso ulesei kenyelmetlenebbek, mint a Sharan 6-7-ese.  Meg a 3. ulessornak is van ablakra levegokiomloje, plusz az ablak elektromosan futott is. A 2. ulessorban mindharom ules Isofixes. A toloajtok nagyon praktikusak a gyerekkel.
A 140-es motorral azert nem volt furge, ez erezhetoen a legnehezebb (kozel 2 tonna), nem arra van, hogy bedobja az ember a kanyarba (az S-max csak lassabb volt, mint a Touran, de nem erzodott ennyire neheznek). Ezzel egyutt kellemes birodalmi csillagrombolo erzese van az embernek es azert tisztessegesen megy. A futomu erezhetoen kenyelmesre van hangolva, tudott kicsit billegni is, viszont szepen siklott az uton, mert aztan uthiba itt is van boven.
Mivel ezt fogjuk venni, nehany plusz dolgot is irunk rola:

Integralt gyerekulesekkel is lehet rendelni, ami szerintem tok arc:

kb. 3 masodperc felnyitni az ulesparnat es kesz is a III-as kategoriaju gyerekules.

Tetszik a belter, egyenlore meg nem dontottunk, hogy a nagyon szep de erzekeny bezs alcantara-bor belso legyen-e vagy a szurke alcantara-bor, vagy esetleg a titanszurke bor. Mindenesetre latvanyra szeirntem a bezzsel nez ki legjobban:

Plusz ilyen nagyon praktikus csomagter racsot is lehet rendelni:

Ez azert jo, mert igy Kajak nem fog ide-oda csapodni menet kozben 🙂 es a cuccok sem repulnek. Az 5 uleses csomagter akkora, hogy majdnem berakhatnank a Puntot 🙂

Most mar csak ossze kell gyujteni a penzt ra. Kb. harom-negy honap a szallitas a megrendelestol, nem hiszem, hogy jovo marcius elott megrendelnenk.

Sorry, comments closed.