Belgrad – varosnezes

Nem maradt tul sok idom, de azert igyekeztem aktivan tolteni azt, ami jutott:

Megneztem a Hunyadi-tornyot Zimonyban:

DSC03893

DSC03896

Balra a Duna, szemben a Szava, mogotte Belgrad:
DSC03895A Kalemagdan (a belgradi var): itt egy reszletes leiras azoktol, akik nappal is lattak 🙂 
DSC03898

DSC03900

DSC03901

A vararokban van egy kicsi hadtorteneti kiallitas is, itt mar eleg sotet volt, ugyhogy nem sokat lattam belole, a fenykepezo tobb fenyt szedett ossze, mint a szemem.DSC03904

A varos fo setaloutcaja mellett kezdodik a hely szorakozo-utca, a Skadarlija. Furcsa, de elsore a san antonioi Riverwalk jutott eszembe rola, ket oldalt ettermek sorban, egesz hangulatos lehet egy tavaszi-nyari esten, most eleg hideg volt mar.
DSC03905Nagyon furcsa volt, hogy itt meg szabad mindenhol dohanyozni, szoval amikor kiprobaltam a tripadvisoron ajanlott helyi ettermet, utana olyan budos lett a ruham, amire legalabb 15 eve nem volt pelda. Egyszerre volt kegyetlen kajaszaga es meg raadaskent cigiszaga.

A varosban sajnos a taxisok a tipikus Kelet-Europa — Balkan rendszerben mukodnek, volt 2, akik szerintem korrektul szamlaztak (hotel-belvaros 500 dinar, hotel-Zimony-Kalemagdan 2000 dinar, o vart is ram), aztan akik nem: pl. hotel sajat transzfere a repterre 3000 dinar, veletlenszeruen hivott taxi 1600 dinar, esti belvaros-hotel taxi 800 dinar).

A baros eleg tudathasadt, az uj epuletek nehany kivetellel szerintem eleg csunyak. A szazadfordulosok pedig a szokasos, monarchiabeli hangulatot idezik, mint ez a konyvesbolt:

2014-11-25 19.24.50

A fo setalutca egesz kellemes, megint ugy gondolom, hogy tavaszi-oszi idoben jobb lehet. Erdekes, hogy itt eleg keves bevasarlokozpont van, a belvarosban inkabb a kis boltok jellemzoek. Oszinten, szerintem jobbak a bevasarlokozpontok, mert peldaul nincs hideg. Plusz a jo kinalatot nyujto boltok igy is valamelyik lanchoz tartoznak.2014-11-25 19.25.13

A ket orszag konyhaja, nem meglepo modon, kompatibilis. Finom, nehez kajak voltak, kicsit tobb a torok-balkani hatas, peldaul tobbfele burek van es a peknel kicsit tobbfele lepennyel talalkozni. Viszont nincs nyoma az arab hatasnak, szoval a pisztacias-mezes sutik meg nem jelennek meg. Viszont, van dobos torta! Meg finom is. Ja, pozitiv, a legtobb szerb beszelt angolul. Itt az eladono kicsit azert meglepodott, amikor kertem ket szelet dobos tortat es megkerdezte, hogy kostoltam-e mar, mondom persze, magyar vagyok. Na, ott egy pillanatra azert megallt :-), utana nem igazan hangoztattam ezt.2014-11-26 18.32.50Eleg jol sikerult delutan volt, aztan mert sajnos estenkent ram szokott torni a szomorkodas a munkahelyem miatt egy gyors dontessel elmentem moziba az Usce bevasarlokozpontba (5 perc gyalog a hoteltol) es megneztem az Interstellart. Ilyenkor hasznos, hogy a mozifilmeket nem divat szinkronizalni, a szerb felirat nem zavart.

Ja, nagyon erdekes, de Szerbiaban egymas mellett el a cirill es a latin betus iras is. A tablak altalaban cirill betuvel keszulnek, de a felirat a filmen latin volt.

A hotelt amugy tudom ajanlani, a Crowne Plaza-ban voltam, kb. 100 euro egy ejszaka, jol nez ki, jok a szolgaltatasok es a reggeli is.

 

 

Sorry, comments closed.