Vikiek meglatogattak minket

Punkosd hetvegejet velunk toltottek Vikiek is. Az ot napba igyekeztunk minel erdekesebb programot osszehozni.

Az elso nap en meg dolgoztam, ezert csak Heidelbergbe mentunk be munka utan, de a tobbi napon mar igazi kirandulasok voltak. Az elso a speyeri muszaki muzeumba.

DSC01965

Veluk is korbementunk a kiallitason, megneztuk a Burant, a 1.5 GW-os turbina forgoreszt, a tengeralattjarot, a teherszallito Antonovot es meg egy csomo mindent.

Nemreg volt egy cikk, hogy az USA legjobb atomhulladek-tarolojaban kigyulladt egy teherato lent es eleg csunya tuzvolt. Errol jutott eszembe, hogy talan ott is valami ilyesmit kellett volna hasznalni, ez egy tuz nelkuli gozmozdony, aminek csak egy nagynyomasu tarolotartalya van es onnan hasznalja a gozt a mozgatashoz. Ilyen mozdonyokat hasznaltak a robbanasveszelyes helyeken pl. szenbanyakban es finomitokban, amig nem jott egyszerubben hasznalhato megoldas.

Mittudomen, lehetett volna mondjuk suritett levegot hasznalni az atomtaroloban.
DSC01966

Erdekes, hogy meg egy viszonylag kis keskenytorzso gep is milyen nagy tud lenni, amikor az ember alatt all 🙂DSC01967

Vikiek is megkaptak az adagjukat a gyerekekbol. Balra a hatterben ket USA tartalykocsi a masodik vilaghaborubol es egy kinai gozmodony.DSC01968

A muzeum utan megneztuk a vilagoroksegi vedettsegu speyeri katedralist. Tenyleg monumentalis epulet, de igazibol nekem a gotikus katedralisok a kedvenceim, ezert nem tett ram olyan mely benyomast, mint ahogy azt gondoltam.DSC01969

Sorry, comments closed.