Tanum

Folytattuk a vilagorokseg-nezo sorozatunkat es aprilis vegen a svedorszagi Tanumba mentunk, ahol szep bronzkori sziklarajzokat lehet megnezni.

DSC01540

A rajzok a szokasos, eletunk-ellensegeink-vadaszat-szex temakorben keszultek es azert ha nem lennenek szepen pirosra kifestve, eleg nehez lenne eszrevenni oket. Volt ugyan egy-ket melyebb, de a legtobb tenyleg csak elsore feluleti kopasnak tunt.

Ez a rajz peldaul azert erdekes, mert egy darab no is van az alakok kozott. A tobbinel felismerheto a harmadik lab. Persze nem orgia volt, csak “termekenysegi tanc” 🙂

DSC01555

 

DSC01554

 

A rajzok tobb, nehany szaz meterre levo sziklan voltak, ez mar kb. 800 meterre van a latogatokozponttol. Szerintem itt voltak a legszebbek a rajzok, a veses is egeszen mely volt nehany alaknal, elerhette kb. a 2-3 centit is.

DSC01551

 

Sok hajojuk volt.
DSC01550

Tetszett, hogy osszeraktak egy kis bornzkori falvat is. Eleg durva belegondolni, hogy relativ nemregen meg ilyen viskokban laktak az emberek. Belulrol amugy nem volt olyan veszes, persze nagyon sotet volt, de a belmagassag OK, nem a foldon aludtak. A zsupteto pedig valoszinuleg egesz jol hoszigetelt.
DSC01544

A nehany szaz meter is eleg kemeny volt a gyerekekkel. Az egesz teruleten szerintem kb. masfel kilometert mentunk, de ehhez legalabb 80 perc kellett. Embertelen 🙂
DSC01548

 

 

Persze a hegytetore mar a szokasos felallasban kellett cipelnem a nagyokat.DSC01535

Ezek a “fo” rajzok. A latogatokozponttal szemben, nagyon konnyen meg lehet oket kozeliteni. Ezen a helyszinen szerintem a tobbi rajz ezekhez kepest gyenge, a dombteton a ket sirhely pedig mersekelten eri meg a gyaloglast, ezert inkabb az elobb latott, termekenysegi tancos-hajos helyet erdemes inkabb megmaszni. Persze, ha gyerekek nelkul megy az ember, akkor mindket helyet konnyen meg lehet nezni egy egyszeru setaval.
DSC01530

DSC01529

Termeszetesen az osszes sarga viragnal, kodarabnal, kavicsnal meg kellett allni. Nem haladtunk tul gyorsan.DSC01524

Sorry, comments closed.