RepTar, a szolnoki repulomuzeum

Miutan hazavittem a gyerekeket, megneztem nehany dolgot, az elso a szolnoki repulomuzeum volt.

A hely nagyon szinvonalas, szepen rendberakott regi vasuti teruleten epitettek, a kiallitott eszkozok jo allapotban vannak. Barhol megallna a helyet. Van egy eleg jelentos meretu kulso kiallitas es egy jo csarnok is. Itt a magyarorszagon rendszerbe allitott gepek legtobbje megnezheto, kiegeszitve a radar es legvedelmi rendszerekkel.

MiG sor:Diszfestesu gepek: Mi-24, egy Albatros es Capeti (MiG-21) plusz az eleg gyorsan kivont MiG-29-esek egyike.
Mi-24-esbol tobb is kiallitasra kerult, erot sugarzo jelenseg, bar engem a gombolyu formai miatt inkabb egyfajta repulo dinoszauruszra emlekeztet.Az egyik fedezekben egy MiG-21-es all felfegyverezve. Tenyleg csak egy nagy hajtomu, rajta ket vekonyka szarnnyal.Nem csak a Mi-24-es kepviseli a magyar helikoptereket. Ez a Mi-8-as tipus az alapja a Mi-24-nek.
A 29-es sokkal nagyobb, mint a tobbi gep.Aztan bementunk a csarnokba. Ez is jol meg van csinalva, tiszta, atlathato.Nagyon szeretem ezeket a felnyitott hajtomuveket, ritkan nezheti meg az ember eloben. Vegyesen vannak ep gepek es foleg masodik vilaghaborus roncsok.Azert biztos dolgoztak nehany szaz orat, amig elkeszultek ezzel a szep festessel:Meg kerestek, hogy hogyan hivjak a magyar legierot (a 29-eseket a balkani haboru idejen rendszeresitettek), a HuAF szerintem talan a legrosszabb rovidites, amivel eloalltak. Amit kulon furanak tartom, hogy magyarul nincs is rajta.Ujabb helikopterek, ez egy “parnas” (VIP-szallito) volt.Raketa. Sajnos a hajtoanyagnal gyakran elofordul, hogy nagyon reakciokepes anyagokat kell hasznalni, hiszen az egesnek eleg hevesnek kell lennie, raadasul tarolhatonak is. Na, azert ezt nem szivesen kezelnem: boron at felszivodo idegmereg. Remek.Radarol es raketak. Az ujabbak mar 3D-ben tudjak mutatni a gepek poziciojat, a korabbiaknal ket kulon egyseg kell az irany es a magassag meghatarozasara.Ha jol emlekszem, ez is fajdalmas kivonas volt, a Szu-22-es meg teljesen teljesitokepes csapasmero volt, amikor a 29-eshez hasonloan eleg koran (ezt csak 14 ev szolgalat utan, a 29-est 17 ev utan) selejteztek. Azota sem potolta semmi a kepesseget es tervben sincs.A muzeumban van nehany kulfoldi gep is, pl. egy nemet Starfighter, de a fokusz egyertelmuen a magyar gepeken van. A kiallitast jol kiegesziti egy kulturalt etterem es kavezo. Itt ittam/ettem egy nagyon finom kavekremet, ha ilyennel talalkoztok, ne hagyjatok ki:

Sorry, comments closed.