Yellowstone

A legfontosabb latnivalo a Yellowstone-park volt, ugyhogy a jetlaget kihasznalva egy rovid negy oras alvas utan el is indultam. Idaho deli resze egy felsivatag, ami egeszen termekeny tud lenni, ha locsoljak. Ugyhogy ahol van ontozes, ott zold (es krumpli no rajta) vagy ilyen terdig ero bokrok kuzdenek a tulelesert. Vigyazni kell, mert alapbol 2000 meter magasan van, a nemzeti park pedig jo 3000-en. Meg is egtem kicsit a nap vegere, mert nem szamoltam a magassaggal.

Eleg sok tagallamot erintettem ezen a turan, Idahobol indultam, beneztem Montanaba, aztan Wyoming, vegul uj Idaho.
A nagyvadak kozul a bolenyt sikerult kozelrol megnezni. 

Europai szemmel szokatlan, de a parkot tenyleg teljesen feltarjak az autoutak, minden fontos latnivalo mellett parkolok vannak, szoval egeszen kenyelmesen elerheto. Szerintem majd’ egy oraja mentem mar a parkon belul, mire vegre feltunt az elso gejzircsoport.
Gyorsan ki is szalltam es korbesetaltam. Vegig emelt deszkakbol epitett jarda megy korbe. A korbesetalashoz irt idoket nem kell komolyan venni, a 40 percesnek irt setakat rendszeresen kb. 15 perc alatt sikerult letolnom.Erdekes, hogy minden kulonosebb atmenet nelkul valtozik at a zold mezo erre a feher szikes-forro teruletre.
A szep szinek szerencsere minden melegvizu forrasban megjelennek, ez a kek kulonosen tetszett. Kar, hogy forro a vizuk es savas, ezert nem igazan jo otlet megmartozni.Volt nehany iszapto is, na ezeknel mar nem jut az emberenek az eszebe, hogy esetleg meg kellene martozni benne. Az iszap szine attol fugg, hogy a felfele toro goz es viz mit tud eppen kioldani a foldbol. Itt ket egymas mellett kurto lett vegul teljesen mas szinu.A szinatmenetet a kulonbozo algak okozzak, eltero homersekleteket birnak ki, ezert minden ilyen tora jellemzo ez a kekbol vorosbe szinfutas.Aztan tovabballtam, a kovetkezo mezo fo attrakcioja a Grand Prismatic volt. Itt sem volt szerencsere nagy tomeg.Az itteni forrasok mar nagyobb mennyisegu vizet juttatnak a folyoba.
Erdekes, hogy amikor nem eppen egy gejzircsoportot nezel, akkor mennyire normalisan nez ki minden. Igazibol nyoma sincs, hogy balra eppen egy tobb hektaros fortyogo terulet van.Tobb melegvizu forras is van a teruleten.Ez mar egeszen passziv volt, eppenhogycsak bugyogott egy kicsit, a viz sem erte el a medence felso reszet.Meg havas csucsok is latszodtak.A Grand Prismatic “szerencseje”, hogy nagyon lapos helyen nott. Ilyen szep sorozatos kis meszkolepcsoket epit, ezert tud ilyen szep egyenletes lenni a szinfutasa a forrastonak.A vicc az az, hogy pont a Grand Prismatic volt az, ami talan kevesebbet nyujtott, mint amire szamitottam. Igazan szepen szerintem csak a egy kilatobol latszana, nem veletlen, hogy az osszes meno kep a levegobol keszult rola.A belso resz kekseget nekem nem sikerult elohozni, egyszeruen sohasem fujta el a gozt a szel.pedig vartam es probalkoztam is.Aztan vegul tovabb setaltam, lejjebb meg volt egy jelentos gejzirmedence, lathatoan tuzforro vizzel.Innen latszik talan legjobban, hogy azert tud ilyen nagy lenni a Grand Prismatic, mert nagyon lapos helyen kepzodott, ezert szepen korbe-korbe tudta epiteni a kicsi gatakat.

Sorry, comments closed.