Valencia – ovaros

Az egyik delutant az ovarosra szantuk. Szeretem a spanyol varosokat, szepen megmaradnak a regi epuletek. A klima jo es a masodik vilaghaboruban nem bombaztak oket porig. Az elso megallonk a kozponti piac volt.DSC06126

Itt elnyaltunk egy finom ananaszos-kokuszos innivalot, aztan ket pohar frissen facsart narancslevet. Lily gorogdinnyelevet kert, sajnos megint bebizonyosodott, hogy a dinnye nagyon finom megenni, de valahogy se a fagyasztast, se a facsarast nem eli jol tul. A sok finom sonka meg csak ott logott. Ezt nagyon irigylem a spanyolokban: amikor ott log sorba, 20 eurotol 180 EUR/kiloig skalazva egymas utan a siman-kezmuves-sima 50%-os iberico diszno-kezmuves 50%-os iberico-fajtiszta iberico es a csucs, a bellota (ami iberico es raadasul makkoltattak). Jo esetben evekig erlelve, kozvetlenul csontrol vagva. Nyamm. Ha tudnek mit kezdeni vele, szerintem a legarcabb kezipoggyasz a vilagon, ha az ember beallit egy ilyen erlelt sonkaval a kezeben. Vagy esetleg egy bracsa-tokban :-), mint El Mariachi, csak nem puska lenne benne, hanem a szep darab sonka :-).

Szoval a kozpontban szalltunk le a buszrol, balra a bikaviadal-arena (erre meg kicsik a gyerekek, nem is probaltam jegyet keresni), jobbra a kozponti palyaudvar (szep diszes epulet, klasszikus fejpalyaudvar).

DSC06119

Palyaudvar:DSC06120

(erdekesseg, hogy a Svedorszagban elo spanyol srac, akivel beszelgettem azt fejtegette, hogy itt akkor lesz majd penz a kutatasra, ha a politikusok rajonnek, hogy hogyan kell jol lopni abbol is. Az egyik EU-s kutatasi projektre voltak feltekenyek, mert mivel Svedorszag es Dania osszeadja a felet, ezert valahol a malmoi regioban epitik fel, nehany mrd euro. Erre azt mondta es igaza van, hgoy a Valencia-Madrid nagy sebessegu vonatbol negyszer kijott volna)

Szep regi telefonceg-szekhaz:

DSC06121

Vele szemben a varoshaza:

DSC06122

Aztan elsetaltunk a piacra, DSC06123

ahol megint szembesultunk vele, hogy ha friss a hal, amit arulnak, akkor nincs szaga. Plusz, hogy friss hal reggel van. A piac jobb oldali reszen kulon teremben mukodik a halpiac. Kora delutan voltunk, ezert mar csak egy-ket arus volt a helyen, viszont semmi halszag nem volt.

A tobbi reszen hus-zoldseg-szarnyas temaban mozogtak az eladok, szerencsere csak eleg keves turistakra fokuszalt csetreszarus van, olyan, mintha ez meg tenyleg mukodo piac lenne.DSC06125

Kivulrol az ember nem is gondolna rola, nincsen a kornyeken nagyobb parkolo es meg az utca is forgalomkorlatozott.DSC06124

Az ovarosban nagyon szep epuletek vannak mindenfele. Orultem neki, hogy csak 22-24 fok volt, nyaron szerintem mi ki sem tudnank mozdulni az arnyekbol.

DSC06129

Sorry, comments closed.